Åtal: Man omhändertogs – flickvännen försöktes släppa lös hundar och slå polis

I december 2020 var polis på plats i Färjestaden på Öland för att omhänderta en man på grund av ordningsstörning. Omhändertagandet ska dock ha motarbetats av mannens flickvän.
Publicerad 6 maj 2021
Foto: Agnes Aronsson

När polispatrullen kommer till adressen ser de en man och en kvinna komma ut från bostaden. Enligt polis på plats uppträder mannen väldigt aggressivt och vänder sig direkt mot dem.

”Han vrålade ”Kom igen då era fittor” eller liknande samt signalerade mycket tydligt med sitt kroppsspråk att han var redo för strid”, säger ena polisen i förhör.

Polisen uppger i förgör att han är beredd på att detta kan sluta mycket allvarligt. Mannen och kvinna ska då plötsligt börja gå mot en personbil utanför fastigheten. De sätter sig i bilen och de två poliserna försöker stoppa dem. Mannen kliver ur bilen ska då ha gått mot ena polisen.

”Jag uppfattar det som en nödvärnssituation då XX är aggressiv och att han troligen bär kniv. Jag sprayar XX i ögonen, jag tömmer hela burken, dock utan någon större effekt. Jag beordrar XX att lägga sig ner, det gör XX inte, jag slår då ett slag med batongen som träffar XX över ryggen, detta får bra effekt och XX lägger sig halvliggande på mage”, säger en av poliserna i förhör.

Den andra polisen behöver lägga all energi på att hantera kvinnan. Enligt åtalet ska kvinnan angripit den ena polisen med våld och hot om våld samt försökt släppa ut hundar som fanns i bilen.

Kvinnan åtalas nu för sabotage mot blåljusverksamhet. Kvinnan nekar till brott och säger i förhör att hon inte har gjort någonting. Hon försökte bara gå fram till sin pojkvän för att skydda honom.

Mannen greps misstänkt för olaga hot, narkotikabrott och brott mot knivlagen. Mannen har ännu inte åtalats.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.