Annons

Attackerade släkting med yxa – döms till fängelse

Polis larmades om en allvarlig händelse i Borgholms kommun. En man i 40-årsåldern attackerade en äldre släkting med en yxa. Han döms nu till fängelse.
Publicerad 12 oktober 2023
Montage.
Montage.Foto: Simon Karlsson

Det var i augusti i år som händelsen utspelade sig. Mannen var kraftigt berusad av alkohol och påverkad av cannabis när han satte sig i bilen för att köra mot sin släktings adress. I bilen hade han med sig två yxor. På vägen dit orsakade han en trafikolycka då han mejade ner 26 stycken brevlådor.

På plats hos släktingen tar han med sig en av yxorna från bilen och konfronterar sin släkting, som flyr in till ett rum i bostaden och låser efter sig.

Annons

Mannen följer efter och slår sönder två tavlor med yxan och börjar sedan hugga sönder dörren, vilket får släktingen att fly genom fönstret. När mannen förstår det går han efter ut i trädgården och konfronterar släktingen ännu en gång.

Han började jaga släktingen i trädgården, men till slut avbryter mannen, kastar ifrån sig yxan och börjar gråta. När polis kommer till platsen kan han gripas odramatiskt.

Mannen berättar att han ville konfrontera släktingen och slå sönder något. Han ville inte hota eller skada släktingen, men medger att hans agerande kan ha uppfattats som skrämmande.

Han döms nu för försök till grov misshandel, grovt rattfylleri, ringa narkotikabrott, skadegörelse och grovt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

”Om misshandeln fullbordats hade den uppenbart varit att anse som grov, och därtill med ett högt straffvärde med hänsyn till risken för allvarliga och även livshotande skador. Medförandet av klyvyxan visar att överfallet varit planerat. Fullföljden av angreppet genom korridoren, genom att försöka hugga sig genom dörren och genom att genskjuta NN i trädgården visar på beslutsamhet i det brottsliga uppsåtet. Angreppet, som riktats mot en närstående i dennes hem, har uppenbart orsakat stark dödsångest. Även på försöksstadiet har brottet ett betydande straffvärde”, står det i domen.

Mannen genomförde även en läkarundersökning som visar att han inte led av allvarlig psykisk störning vid gärningen eller vid undersökningen och att skäl för rättspsykiatrisk undersökningen inte föreligger.

Påföljden bestäms till fängelse i ett år och sex månader.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons