Beskedet: Skördefesten ställs in

Ölands skördefest har arrangerats i alla år sedan 1997. Nu säger smittskyddsläkaren nej till att genomföra evenemanget.
Publicerad 24 augusti 2020
Ölands skördefests Pia Axelsson och Håkan Brynielsson lämnade beskedet på måndagen – ingen skördefest i år. Nu jobbas det för fullt för en fest 2021.
Ölands skördefests Pia Axelsson och Håkan Brynielsson lämnade beskedet på måndagen – ingen skördefest i år. Nu jobbas det för fullt för en fest 2021.Foto: Wilhelm Nilsson

Tankegångarna har varit många; ”Ska vi ställa till med folkfest?”, ”Eller ska vi låta bli?”. Efter diskussioner med smittskyddsläkare och polis fanns det ingen annan väg ut än att ställa in årets skördefest.

– Vi tittade på olika lösningar som kunde vara ”coronavänliga” men smittskyddsläkaren sade bestämt nej. Det gick inte att gå emot trots påtryckningar. Det går helt enkelt inte att anordna sådana här tillställningar när minst 200 000 besökare väntas, säger Pia Axelsson, verksamhetschef för Ölands Skördefest

Diskussionerna om att ställa in skördefesten påbörjades redan i mars. Arrangören Ölands skördefest samtalade däribland med medlemmar, sponsorer och näringsidkare.

– En del sade: ”Kör!”. Medan väldigt många, framförallt våra sponsorer, tyckte att vi skulle ställa in. Ölands skördefest har hållit igång i 24 år och då är det inte värt att skada vårt varumärke, berättar Pia Axelsson, verksamhetschef för Ölands Skördefest och Håkan Brynielsson, ordförande för Ölands Skördefest

Nu blickar Ölands skördefest i stället mot nästa höst. Planeringen är i fullgång samtidigt som optimismen om att kunna arrangera tillställningen om ett år är stor.

– Vi räknar med att kunna köra på då. Det kommer att bli en mycket bättre skördefest än tidigare år, säger Håkan Brynielsson samtidigt som han skiner upp.

Wilhelm NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.