Annons

Bibbis debutroman om lyx, flärd och mordförsök: ”Den är verklighetsförankrad”

Historien fanns djupt rotad i det inre hos Bibbi Westerberg från Färjestaden. Hennes debutroman började som tjugo handskrivna a4-papper. Fem år senare finns den 600 sidor långa och verklighetsbaserade boken Klippdykaren tryckt och klar.
– Min livsresa speglar på många sätt det karaktären Anna Borg genomgår i den här spänningsromanen. För 23 år sedan blev jag själv utsatt för ett mordförsök, säger Bibbi Westerberg.
Publicerad 12 september 2022
Bibbi Westerberg håller ett ex av sin bok i sin trädgård i Färjestaden.
Bibbi Westerberg håller ett ex av sin bok i sin trädgård i Färjestaden.Foto: Linus Gunnarsson

Prologen i boken beskriver huvudkaraktären Anna Borgs tankar den natten. Att hon snart inte ska finnas mer. Mirakulöst klarar hon sig och berättelsen tar vid. Det är en händelse som Bibbi skriver från sitt minne snarare än sin fantasi.

– Han hade en sarong som han hade runt midjan och som han skulle strypa mig med, men jag kom ut ur lägenheten.

Annons

– Jag har skrivit mig ur det här traumat. Det har varit väldigt spännande att skriva. Ibland har det varit väldigt känslosamt. Jag har tyckt att det varit lustfyllt att sätta mig och skriva. Det har varit kul samtidigt som det varit jobbigt. Jag grät hela tiden när jag skrev om honom. Jag har bearbetat mig själv i samband med skrivandet.

Karaktären Anna Borg jobbar på en klädbutik för herrar i Kalmar när det plötsligt dyker upp en man – John Bauer. Hon blir uppvaktad och berusad av kärlek tar hon steget att flytta ihop med mannen på en ort utanför Stockholm. Hon erbjuds jobbet på NK Herrekipering i Stockholm.

– Det var ett drömyrke. Att slippa jantelagen och se lite lyx.

Sju månader senare inser Anna Borg att hon har gjort sitt livs största misstag.

– Jag försöker bygga upp stämningar i boken och det tycker jag att jag har lyckats med. Att läsaren ska kunna se bilder framför sig.

Omslaget visar en klippdykare med ögonbindel. I vattnet kan man skymta flera mäns huvuden som sticker upp bland vågorna.
Omslaget visar en klippdykare med ögonbindel. I vattnet kan man skymta flera mäns huvuden som sticker upp bland vågorna.

Boken heter Klippdykaren och både namnet och omslaget ger en bild av vad som väntar läsaren.

– Är det någon som har visat Anna Borg någon form av kärlek har hon fallit för det. Då är hon som en klippdykare. Hon dyker ner i nya förhållanden utan att tänka sig för. Hon vet inte om det är varmt eller kallt i vattnet. Hon tänker sig inte för och det är många kvinnor som inte gör det. De flyttar ihop med män som visar sig vara något annat.

Bibbi har gett ut boken i egen regi och ADT-tryck i Borgholm står för trycket.

– Det är utlämnande, men jag tänker att jag gör det för att hjälpa andra människor också. Det är en fiktiv historia, men verklighetsförankrad. Min livsresa speglar på många sätt det karaktären Anna Borg genomgår i den här spänningsromanen. För 23 år sedan blev jag själv utsatt för ett mordförsök.

Bibbi Westerberg

Ålder: 64

Från: Nybro

Bor: Färjestaden

Aktuell med: Debutromanen Klippdykaren

Sysselsättning: Konstnär och författare

Familj: Sambo, två barn, två bonusbarn och fyra barnbarn

Boken går att köpa på Borgholms bokhandel, Dillbergs i Kalmar och Bohmans Bokhandel i Nybro.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons