GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bildspel: Häng med hem till annorlunda hunden Kaputt

KalmarPosten hälsade på hemma hos hunden Kaputt, som är lite annorlunda jämfört med sina kompisar.
Färjestaden • Publicerad 13 oktober 2021 • Uppdaterad 14 oktober 2021
Kaputt är av rasen Welsh corgi cardigan.
Kaputt är av rasen Welsh corgi cardigan.
Foto: Hedda Ottestam

När hunden Kaputt föddes på kenneln Wesa Borg på Öland märkte uppfödaren Pia Schröder snart att han skilde sig lite åt från sina bröder.

– Kaputt hade svårt att hitta spenen. Med två bröder och tio "knappar" att välja på borde det inte ha varit något problem. Men väl vid spenen mumsade han på och ganska snart lärde han sig att själv hitta vägen.

Kaputt som liten.
Kaputt som liten.
Foto: Privat

– Han har lite sämre syn och hörsel än våra andra jyckar och ibland glömmer han bort gänget och hamnar lite efter. Vi tror att han har en lite annorlunda utvecklingskurva, kanske beroende på en neurologisk skada, som gör honom lite annorlunda.

– Någon gång har vi fått frågan varför vi inte tog bort honom som valp, men man kan inte ta bort en valp bara för att han är lite annorlunda.

Kaputt heter egentligen Checkpoint Charlie. Pia berättar om varför han fått sitt smeknamn.

– Vi tittade på honom en dag när han vid 3 veckors ålder skulle ut på gröngräset och då konstaterade vi att han helt enkelt var lite kaputt, och sedan dess har vi kallat honom Kaputt. Men han är verkligen världens gulligaste. Jag har aldrig träffat någon hund som honom.

Kaputt (till vänster) och kompisarna.
Kaputt (till vänster) och kompisarna.
Foto: Hedda Ottestam

De andra hundarna springer genast fram och vill hälsa, de är livliga och skäller och hoppar och studsar. Kaputt står en bit bort och avvaktar. Han är lugnare och gillar inte att gå för långa sträckor, och om han gör det vill han ta det i sin egen takt.

– Han kompenserar sina brister med att bland annat ha en fantastisk känsla för lukter och spårar som en riktig jakthund. Kaputt är också lite rolig med att han mycket tydligt läser våra handrörelser och ibland lyder han viftande fingrar bättre är ordet "kom".

Klicka på bilden nedan för att starta bildspelet:

10 bilder
Fullt ös med åtta hundar på gården!
Kaputt är lite långsammare än de andra och går helst längst bak.
Kompisarna Sivert och Moi.
Kaputt.
Ibland kan det bli överväldigande med åtta hundar som vill ha godis samtidigt.
Toby.
Kaputt och gänget.
Harriet.
Fullt ös med åtta hundar på gården!

Kaputt har även en egen Instagram, som sköts av Pias dotter Elisabeth Schröder.

– Han har blivit lite av en Instagramkändis, med nästan 2000 följare. En tjej hörde av sig och undrade om inte Kaputt kunde komma till hennes kompis födelsedagskalas, så då åkte vi dit och hälsade på. Det är bara roligt om vi tillsammans med Kaputt kan lysa upp någons dag, säger Elisabeth.

– Kaputt har följare över hela världen och nu under pandemin har vi fått så många tacksamma kommentarer från personer som följer Kaputt och där hans bilder och filmsnuttar förgyller dagen.

Kaputts Instagram: @corgi_caputt

Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.