Bisvärm fattade tycke för Jennys bi(l)

Jenny Cedergrens bil var helt täckt av bin när hon kom till parkeringsplatsen vid jobbet.
Publicerad 21 maj 2021
Foto: Privat

På torsdagsmorgonen parkerade Jenny Cedergren som vanligt vid arbetsplatsen i Mörbylånga. Bara några timmar senare vid lunchtid upptäcktes att bilen inte längre såg ut som vanligt.

– Hennes kollegor ropade ut henne och då var hela bakluckan täckt med bin. Det var någon kunnig på arbetsplatsen som sa att det var lugnt, att de säkert bara svärmar och kommer försvinna om någon timme, säger maken Patrik Cedergren.

När Jenny hade slutat för dagen var det bara några få bin kvar utanpå och hon tänkte inte mer på det utan satte sig i bilen och åkte in till Kalmar för att hämta mat vid Icas drive-in.

Svärmen och matkassarna fick åka tillsammans över bron från Kalmar till Vickleby.
Svärmen och matkassarna fick åka tillsammans över bron från Kalmar till Vickleby.Foto: Privat

– När de öppnade bagageluckan där så möttes de av synen att det var många bin kvar. Personalen på Ica backade så Jenny fick sätta in grejerna själv.

Hon stängde och begav sig hem till Vickleby med matkassar och en svärm bin i bagageluckan.

– Det var inga problem, varken jag eller min fru är rädda för bin. När hon kom hem fick jag ta över.

Patrik skrev ett inlägg på Facebook om att han behövde hjälp med att få bort bina utan att behöva skada dem.

– Vi är djurvänner, så det var mer det man tänkte på. Vi fick ganska snabbt hjälp, en gammal arbetskollega skrev till mig och kom efter en timme. Han hade med sig en bit av en bikupa med honung och vax i. Han satte den så nära bilen som möjligt och då började bina vandra ganska snabbt över. Det var ganska kallt ute så de ville in i värmen. Efter två och en halv timme var 99 procent av alla bina inne.

Bina vandrar från bilen till bikupan.
Bina vandrar från bilen till bikupan.Foto: Privat

Varför bina valde Jennys bil är oklart, men Patrik har en teori.

– Vi har en lönn precis där vi parkerar bilarna och alla bilarna är nedkletade av den där nektarn eller saven. Det lustiga var att när hon dagen efter kom till jobbet så flög det några bin till bilen igen. Men det var inte lika många, vi får väl tvätta av bilen. Man tror att de kommer från någon biodling vid återvinningen. Antagligen har drottningen dött, då drar de.

Foto: Privat

– Att det hände samma dag som den internationella bi-dagen är ju lite bisarrt. Det gick bra, men många verkar få panik. Det är inget att vara rädd för, det är bara en inlärd rädsla.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.