GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Blåste i bilens alkomätare – åkte ändå fast för rattfylleri

Kvällen innan grillade de, badade med barnen och drack alkohol. Efter en morgonpromenad dagen därpå blåste mannen i alkomätaren i bilen, som visade 0,0. Därefter påbörjade han färden mot Löttorp, där han stoppades av polis. Nu har mannen dömts för rattfylleri.
Publicerad 17 november 2021 • Uppdaterad 18 november 2021
Kalmar tingsrätt
Kalmar tingsrätt
Foto: Agnes Aronsson

En man i 45-årsåldern döms för rattfylleri vid Kalmar tingsrätt. Det var den 15 juli i år som han stoppades av polis på Löttorpsvägen på Öland.

I förhör har mannen berättat att han drack alkohol kvällen innan i samband med att de badat, grillat och lekt med barnen. Den aktuella morgonen, den 15 juli, har 45-åringen uppgett att han och hans fru tog en tidig promenad på drygt en timme. Därefter drack de kaffe och badade, samt skrev en inköpslista. Han kände sig pigg och fräsch när han satte sig i bilen och blåste i alkomätaren som han fått från sin arbetsgivare. Den ska ha uppmätt 0,0. Sedan körde han mot Löttorp, där han stoppades av polis. Polisen ska då ha berättat att instrument som inte är från polisen inte anses trovärdiga, vilket mannen inte kände till.

Alkoholkoncentrationen i mannens utandningsluft under eller efter färden uppgick till 0,38 promille alkohol i blodet, enligt polisens instrument. Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille.

Mannen har i förhör förnekat brott men vidgår händelseförloppet.

Tingsrätten menar att det får anses vara allmänt känt att alkomätare som inte tillhör polisen inte är tillförlitliga. Eftersom mannen hade druckit alkohol dagen innan körningen och varit medveten om mängden, och dagen efter påbörjade körningen anser tingsrätten att han varit likgiltig inför risken att han hade alkohol kvar i kroppen då han körde.

Mannen döms till rattfylleri och straffet blir dagsböter i 40 dagar om 420 kronor. Han ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.