Annons

Bödarånare fälls: Döms till sex års fängelse

På fredagen föll dom mot de två män som åtalats för inblandning i det brutala rånet mot Ica Nära Böda på norra Öland i somras.
Publicerad 5 mars 2021
En av rånarna, beväpnad med kniv, fotograferad av butikens övervakningskamera.
En av rånarna, beväpnad med kniv, fotograferad av butikens övervakningskamera.Foto: Ur Polisens förundersökning

Den 31-åring från Laholm som ska ha deltagit i själva rånet fälls för grovt rån och grovt häleri, där det sistnämnda gäller flyktbilen som stals i Skåne en tid före rånet på Öland.

Straffet blir sex års fängelse. Skadestånden till rånoffer, affärsrörelse och försäkringsbolag uppgår till närmare 1,4 miljoner kronor.

Annons

31-åringens kumpan, en 21-åring från Göteborg, fälls för grovt skyddande av brottsling. Det var han som åkte till Öland och hämtade 31-åringen och den andre rånaren, som är fortsatt på fri fot, och körde dem till Laholm efter att de kvaddat sin flyktbil i Kungsgårdsbacken i Borgholm. För det döms han till sex månaders fängelse.

Ica Nära i Böda. Arkivbild.
Ica Nära i Böda. Arkivbild.Foto: Wilhelm Nilsson

Vid rånet tog sig de två gärningsmännen på natten till den 2 augusti in i bostaden där familjen som driver butiken på norra Öland bor, och som ligger intill butiken. De var maskerade och beväpnade med kniv och kofot. Ägarparet, deras dotter och hennes pojkvän blev väckta och med hot om våld tvingades mannen att öppna kassaskåpet i butiken.

När pengarna, runt 400 000 kronor, lastats över i en väska stängdes ägarfamiljen in i ett omklädningsrum innan rånarna lämnade platsen i den stulna Audin.

I Borgholmstrakten mötte rånarna en polispatrull, som bara några dagar tidigare försökt stoppa dem då de var på norra Öland och rekognoserade inför rånet. Den gången lyckades de köra ifrån patrullen och det skulle gått även denna gång om de inte hade kört för fort i Kungsgårdsbacken, tappat kontrollen över bilen och kraschat våldsamt.

Rånarna lyckades dock springa från platsen och fick efteråt hjälp att lämna Öland av 21-åringen som åkte dit och hämtade dem. Kvar i den kvaddade bilen fanns förutom stöldgodset även DNA från både 31-åringen och hans kumpan.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons