GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bönodlare tilldelas Gyllene Pumpan

Publicerad 10 september 2021 • Uppdaterad 10 september 2021
Mats Sjögren kommer att tilldelas priset på Skördefesten.
Mats Sjögren kommer att tilldelas priset på Skördefesten.
Foto: Tommie Skoog

Nu har pumpajuryn tillkännagivit vem som blir årets mottagare av Gyllene Pumpan – bönodlaren Mats Sjögren från Mysinge.

Utmärkelsen kan delas ut till en person eller organisation som gjort och gör bestående insatser för det goda Öland. Priset instiftades av Årets Ölänningar.

”Pristagaren/pristagarna ska arbeta aktivt för att odla, föda upp och framställa och/eller förädla förstklassiga öländska råvaror eller för att med känsla, kärlek och skicklighet tillaga öländska maträtter”, lyder kriterierna.

Gyllene Pumpan delas ut av juryns ordförande Sven Ekberg vid Skördefestens invigning i Mörbylånga onsdagen den 29 september.

Juryns motivering:

Det finns skriftliga belägg för en obruten tradition av odling av bruna bönor på Öland sedan 1883. Mats Sjögren brukar fädernegården i Mysinge, mitt i Världsarvet, i tredje generationen. Farfar Knut och pappa Ingmar odlade baljväxter, bl a bruna bönor, en odlargärning som Mats förvaltat och utvecklat. Han är också prästgårdsarrendator och arrendator på anrika Mörbylånga gård - en total areal på 240 hektar. På 34 hektar odlar han bruna bönor. 
En normal årsskörd ger cirka 70 ton bönor.

För åtta år sedan var bruna bönor de enda bönorna som odlades på Öland. Nu odlar Mats Sjögren och hans kolleger i Kalmar-Ölands Trädgårdsprodukter också nya sorter som svarta- och vita bönor, soldatbönor, yin-yangbönor, borlotti- och kidneybönor. 
Målsättningen är att ta fram en ny och nyttig baljväxt för varje år.

Mats Sjögren är såväl traditionsbärare som förnyare av den öländska bönodlingen, en odalman i tiden och en synnerligen värdig mottagare av årets Gyllene Pumpa.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.