Annons

Borgholm fryser vänortsavtal med rysk stad och vill hjälpa ukrainska flyktingar

Publicerad 28 februari 2022
Stadshuset i Borgholm.
Stadshuset i Borgholm.Foto: Kennerth Kullman/Mostphotos

I söndags hölls en manifestation på Larmtorget i Kalmar till stöd för Ukraina. En av talarna var kommunfullmäktiges ordförande Roger Kaliff som meddelade att Kalmar fryser vänortsavtalet med Kaliningrad på obestämd framtid.

Nu meddelar Borgholms kommun att även de pausar sitt vänortsavtal som de har med staden Zelenogradsk i Ryssland. Den ryska staden har varit kommunens vänort sedan år 1999, men med anledning av Rysslands invasion av Ukraina väljer man nu att pausa avtalet.

Annons

– Vi har inte haft något utbyte med varandra på 10-15 år, men det är en symbolhandling för att visa solidaritet och stöd för det ukrainska folket, säger Ilko Corkovic, (S) kommunstyrelsens ordförande.

Hundratusentals ukrainare är på flykt enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. Ilko Corkovic lyfter fram att viljan att hjälpa är stor i kommunen.

– Vi kommer att få flyktingströmmar till Sverige och vi är vana att hjälpa flyktingar som kommer till oss i Borgholms kommun. Jag har haft många samtal med människor som är villiga att ställa upp. Vad jag kan tolka är viljan stor i vår kommun att hjälpa till igen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons