Träd har röjts i Borgholms kommun – ska öka antalet bin

Nästan sex hektar av Borgholms kommun håller på att bli ett paradis för bin, som en del i pollineringsprojektet.
Publicerad 19 oktober 2021 • Uppdaterad 20 oktober 2021
Pressfoto Borgholms kommun.
Pressfoto Borgholms kommun.

Länsstyrelsen i Kalmar län restaurerar och återskapar sandiga miljöer för att hjälpa bin och andra pollinerare att överleva. Nu håller nästan sex hektar av Borgholms kommun på att bli ett paradis för bin, som en del i pollineringsprojektet. Området har röjts på träd för att få fram sandig mark där solitära bin kan bygga bo. Det ska även planteras in pluggplantor och sås in fröer som blir blommor under kommande somrar. Anledningen är att ge ökad tillgång till föda för bina.

I Sverige finns nästan 300 arter av bin och av dessa bygger två tredjedelar sina bon i marken. Blottad sand i ett soligt och varmt läge krävs för flera bin vilket är en miljö som har blivit ovanligare och därmed blir också dessa bin allt ovanligare.

– Kommunen är väldigt glad över att få samarbeta med länsstyrelsen för att bevara arter, inte minst i detta område där det finns många hotade bin, säger Frida Gustafsson, Miljöstrateg på Borgholm kommun i ett pressmeddelande.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.