Brand vid kapell och på sjukhustoalett – man döms för skadegörelse

I december larmades blåljuspersonal till Nådens kapell i Färjestaden med anledning av en brand. Det är en man i 20-årsåldern som ringt SOS Alarm om händelsen.
”Hej, eh jag har tänt ett ljus och sen började det brinna jättemycket, det brinner i bordet så mycket att jag tror inte att jag klarar av att släcka den här branden själv.”
Publicerad 27 januari 2023
Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Det var den 3 december förra året. Mannen i 20-årsåldern gick till fots i Färjestaden och bestämde sig för att vila vid Nådens kapell. Mannen berättar vid huvudförhandlingarna att han på platsen bestämde sig för att ”pyssla lite” och tände en lykta som stod intill kapellet för att få lite mysstämning. Han matade elden med pysselsaker och lågorna växte och glaset i lyktan gick sönder. Det var då han ringde SOS Alarm som uppmanade honom att lägga grus och snö på elden, vilket han gjorde.

Släckningsinsatsen lyckades och när räddningstjänsten kom på plats brann det inget men det rök ordentligt. Till räddningstjänsten nämnde mannen inte något om att han skulle pyssla, utan att uppgav att han ville komma närmare gud.

Mannen, som är hemmahörande i en annan del av landet, togs omhand inom psykiatrin i Kalmar. Några dagar senare försökte han starta en brand igen – denna gången inne på en toalett på psykiatrin. Det var personal som fattade misstanke om att något hade hänt och gick in på mannens rum varpå de upptäckte en brand på toaletten. En hög med papper och ett påslakan hade tänts på och brann med öppen låga.

Mannen åtalades i första hand för mordbrand, och i andra hand skadegörelse, gällande händelsen vid Nådens kapell. Tingsrätten anser att det i målet inte är visat att mannen haft direkt uppsåt till att elden skulle sprida sig och bedömer att mannen ska dömas för skadegörelse.

”Med hänsyn till hans agerande efter det att lyktan gått sönder är det heller inte utrett att han varit likgiltig inför att elden kunde komma att sprida sig. Han ska därför inte dömas för mordbrand”, står det i domen.

Gällande branden på psykiatrin åtalades mannen för försök till mordbrand alternativt försök till grov skadegörelsen. Även i det fallet bedömer tingsrätten att mannen ska dömas för skadegörelse. Dels för att elden i toalettstolen inte riskerade att spridas till övriga utrymmen.

Påföljden blir skyddstillsyn och att mannen ska genomgå vård och behandling för drog- och alkoholproblematik samt psykiatrisk behandling som frivården anser lämplig.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.