GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Cajsa fann glädjen i betongen: ”Roligaste jag har gjort”

När Cajsa Noresson skulle laga en del av golvet i garaget hemma i Färjestaden var det första gången hon arbetade med betong. Cajsa fick blodad tand och kort därefter göt hon sina egna gångplattor till trädgården.
– Jag gillar att klura och göra mina egna grejer, säger Cajsa.
Foto: Linus Gunnarsson

Design, konst och skapande har alltid varit en stor del av Cajsas liv. Hon läste media på gymnasiet och gick konst på en Folkhögskola i Värmland.

– Jag har mest målat tavlor med mycket färg. Men tavlor tog lång tid och tog väldigt mycket kraft. Allt ska ut på duken. Betong funkar bättre för mig. Jag kan skapa och designa på ett annat sätt samtidigt som jag gör saker jag själv behöver.

Cajsas huvud fylldes av idéer om vad hon skulle kunna skapa för betongkonst, ofta saker hon själv skulle vilja ha. Vid årsskiftet gjorde Cajsa slag i saken och startade eget företag.

– Jag har jobbat i butik inom handels jättelänge, men nu blev det av, det är helt otroligt. Det är det roligaste jag har gjort.

Några av Cajsas stora intressen i livet är matlagning, design och friluftsliv. Allt går på något sätt att koppla till betongkonsten.

Foto: Linus Gunnarsson

– Det är som matlagning, jag gör min egen smet, gör mina egna former och designar. När jag gör smycken använder jag ofta återvunnen metall och grenar i skogen kan jag använda som ben till en pall. Att kunna se ett nytt liv i något som bara skulle ha slängts bort är både viktigt och roligt. Jag tror att jag är rätt bra på att se vad man kan använda det till.

Det är inte svårt att se vilken trädgård i kvarteret som är Cajsas och hennes familj. Betongskapelserna pryder trädgård från hörn till hörn.

Foto: Linus Gunnarsson

– Familjen kan tycka att det är lite väl mycket betongsaker överallt. När gräset ska klippas är det lite mycket saker i trädgården och under vintern fick jag hålla till en del inomhus och då tyckte de att jag kunde plocka ihop lite, annars tycker de bara att det är roligt.

– Jag vill utmana mig själv hela tiden, att hitta nya lösningar och jag lär mig mer hela tiden med betongen om vad man kan göra. Kundbeställningar är jätteroligt, då får man göra saker man kanske inte hade tänkt på själv innan.

Foto: Linus Gunnarsson

Förutom stora betongskapelser som bord, pallar, krukor och fågelbad skapar Cajsa även smycken delvis gjorda i betong.

– Jag såg på internet att någon hade gjort det. Det var snyggt och stilrent. Eftersom det inte är så stora saker kan jag hålla på med det inomhus under vinterhalvåret. Det är något helt annat än det större och tunga. Det är mer pilligt att göra smycken som att få på bladguldet helt perfekt till exempel.

Läs mer