Veckans profil

Christofer Johansson på Hotell Borgholm har stora ambitioner

Christofer Johansson är kocken som numera är VD och kreativ ledare på Hotell Borgholm. Han hade aldrig satt sin fot på Öland innan han valde att flytta hit 2015. ”Min magkänsla sa mig att det skulle bli bra”, säger han om det beslutet. Och bra blev det. I september i år fick Hotell Borgholm nämligen en stjärna i Michelin Guide.
Publicerad 23 oktober 2021
Christofer Johansson
Christofer JohanssonFoto: Agnes Aronsson

Namn: Christofer Johansson

Ålder: 35

Familj: Mamma, Pappa, två äldre systrar och en yngre bror

Bor: Borgholm

Kommer från: Nossebro, Västergötland

Aktuell som: Ägare, VD & Kreativ ledare på Hotell Borgholm

Beskriv dig själv med tre ord: Ambitiös, positiv och kreativ

Godmorgon, när klev du upp i dag?

– Strax efter klockan sju.

Hur startar du helst dagen?

– En god kopp kaffe, därefter ett träningspass följt av en kalldusch och sedan en riktigt god frukost. Morgonen för mig är ofta några timmar utan inbokade aktiviteter i kalendern och då vill jag starta med mycket positiv energi.

Den 13 september i år fick Hotell Borgholm en stjärna i Michelin Guide. Hur var det?

– Helt fantastiskt. En stjärna efter två år och under rådande omständigheter är bra. Och med tanke på omständigheterna hade man nästan glömt bort att det fanns en chans att få den. Min affärspartner Daniel Olsson fixade en jäkla massa champagne och sedan satte vi upp en storbildsskärm i växthuset och fixat med snacks så att vi och personalen kunde se offentliggörandet live. Det var superhäftigt och så mycket glädje i det och så mycket framgång att fira tillsammans. Det var fantastiskt som team att få vara med om efter allt man gått igenom under pandemin.Tajmingen med stjärnan kunde heller inte ha blivit bättre i och med att restriktionerna släpptes.

Vad gör du en ledig dag?

– Spelar golf, upplever naturen eller besöker spännande och givande platser som museum, gallerier med mera, samt unnar mig något riktigt gott att äta och dricka.

Vad lagar du för mat hemma?

– Alltid något gott, enkelt och lättlagat. Jag försöker äta väldigt varierat efter säsong.

Hur hamnade du där du befinner dig nu?

– Jag lagade mycket mat hemma när jag var liten. När vi fick gäster var det jag som fixade. Dessutom har jag mycket energi, så i det här sammanhanget som jag är nu kan jag få ut min energi och kreativitet. Jag började på Grythyttans restauranghögskola 2007 och gjorde praktik på Noma i Köpenhamn år 2009. Noma är rankad som världens bästa restaurang. När utbildningen var klar hösten 2010 fick jag jobb på The French Laundry i Napa Valley i USA. Sedan var jag i Spanien på ett av världens mest prestigefyllda utbildningsstipendier hela 2011. Därefter blev jag 2012 kökschef på Krakas krog på Gotland och 2015 ringde Daniel Olsson mig när han hade köpt Eksgården i Gårdby och ville att jag skulle ta hand om driften. Jag hade aldrig varit på Öland men min magkänsla sa mig att det skulle bli bra. 2019 köpte vi som sagt Hotell Borgholm.

Hur har det varit att driva den här verksamheten under pandemin?

– Vi köpte hotell Borgholm 2019. Vi ville förvalta det som förra ägarna Karin och Owe Fransson drivit i 45 år. Första året var lite kaotiskt i och med övertagandet och den kravbild som medföljde. Sedan kom corona med allt som det innebar för oss och branschen. Så vi har egentligen ingen referens på hur det är att driva verksamheten när man känner att man har full kontroll. Det är några års uppbyggnadsarbete och det gäller att tänka smart. Med facit i hand har vi fattat rätt beslut. Vi har haft en öppen dialog med all personal.

Vad är fredagsmys för dig?

– Det är tillsammans med ett fullt hotell och restaurang på jobbet. Jag är riktigt bra på att skapa fredagsmys åt andra!

En person du ser upp till?

– Thomas Keller, kock och restauratör som jag hade förmånen att jobba för en period i livet på en av hans trestjärniga restauranger The French Laundry i Napa Valley, Kalifornien.

Tre kändisar du gärna skulle bjuda på middag?

– Thomas Keller, Elon Musk och Drottning Elisabeth II

Vad skulle du bjuda på?

– Det börjar med en sillbuffé med klassiska tillbehör och en god öl, därefter en löjromstoast och riktigt god tysk riesling innan varmrätten serveras en hel grillad piggvar med smörsås och en flaska vit Bourgogne som därefter avslutas med gräddglass och varma hjortron i punsch.

Har du en bucket list, och vad står det i så fall på den?

– Resa till Japan för både kultur, mat och skidåkningen skull samt att en dag få möjlighet att skapa ett hotell och restaurang från scratch....alltså att välja en plats och därefter bygga och skapa något helt unikt utan att vara begränsat av något.

Christofer Johansson
Christofer JohanssonFoto: Agnes Aronsson

Vad ser du fram emot just nu?

– Att summera och runda av ett fantastiskt år för Hotell Borgholm, planera för ett ännu mer spännande 2022 och sedan njuta av en månads semester i fjällen.

Hur ska ni utveckla verksamheten framåt?

– Vi vill vara en viktig roll i den lokala utvecklingen på Öland som besöksmål. Planen framåt är att öppna vinbar och boulangerie. Ett boulangerie är en hybrid mellan ett café, ett bageri och en bar med allt som är brödrelaterat. Det är en modern restaurang kan man säga. Planen är att öppna det på Storgatan i Borgholm år 2023. Vi ska även utveckla Hotell Borgholm.

Vad har du för personliga mål framöver?

– Att spela mer golf och jobba mindre. Även om jobbet är det roligaste jag vet så vill jag fortsätta känna passionen och glöden för det. Jag vill absolut inte tröttna.

Hur ser du på framtiden?

– Ungefär som ett barn på tivoli, jag ser bara möjligheter och de är många. Jag är otroligt nyfiken på vad livet har att ge i framtiden.

Christofer Johansson
Christofer JohanssonFoto: Agnes Aronsson
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.