Annons

Cyberattack mot Ölandskommunerna

Publicerad 13 december 2022

Sent på måndagen upptäcktes ett intrång i Ölandskommunernas gemensamma IT-system. En första åtgärd blev att man stängde av internet i de två kommunernas system, det rapporterar Ölandsbladet.

Mörbylångas kommunchef Ann Willsund säger till tidningen att man började få indikationer på någon typ av yttre påverkan och att man under natten kunnat konstatera att man haft ett angrepp.

Annons

– Vi har därmed gått från att hantera en incident till att hantera en krissituation. Vi har även kopplat på externa aktörer som jobbar för fullt med detta, säger Ann Willsund till Ölandsbladet.

Attacken får stora konsekvenser för kommunernas verksamheter.

– Här gäller det att rädda liv. I vård- och omsorg får man arbeta mer manuellt, vilket det finns rutiner för. Det kan till exempel handla om nyckelfria system som inte fungerar, säger Borgholms kommunchef Jens Odevall, till tidningen.

Motivet bakom intrånget och vem som utfört attacken är i nuläget okänt.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons