Annons

Cyberattacken på Öland: ”Allt var förberett för att förstöra”

Cyberattacken inleddes redan i november för att sedan upptäckas av en statlig myndighet den 12 december.
Publicerad 20 december 2022
.
.Foto: Mostphotos

Det var på måndagen den 12 december som Ölandskommunerna uppmärksammades på ett dataintrång. Det var stora mängder data som kopierades och IT-avdelningen kopplade omedelbart från internet genom att stänga ner servrarna för att minimera eventuell skada.

Nu visar det sig att attacken inleddes redan i november och att det troligtvis bara var några timmar från att all data skulle förstöras med ett efterföljande utpressningskrav.

Annons

– Angriparen ville tanka hem data och sedan förstöra den för oss. Allt var förberett för att förstöra, men de hann inte göra det, säger IT-chef Niklas Palmqvist till Ölandsbladet.

Enligt Niklas Palmqvist är det flera tillfälligheter som gjort att angriparna lyckades; dålig kod från deras leverantörer, fel gjorda på IT-avdelningen och användarfel.

– Det här är organiserat och utförarna tjänar grymma pengar eftersom vissa också betalar. Och jag tror att de var ute efter att tjäna pengar även här, säger Niklas Palmqvist till tidningen.

Faran är dock inte helt över. Det kan vara att angriparna försöker igen om ett tag eller skickar ett utpressningskrav med hot om att publicera den data man kommit över.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons