Cyberattacken på Öland: Känsliga uppgifter kan vara röjda

På fredagen meddelar Borgholms kommun att känsliga uppgifter kan vara röjda efter cyberattacken.
Publicerad 16 december 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

Sent på måndagen upptäcktes ett intrång i Ölandskommunernas gemensamma IT-system. Det var stora mängder data som kopierades och IT-avdelningen kopplade omedelbart från internet genom att stänga ner servrarna för att minimera eventuell skada.

På fredagen meddelar Borgholms kommun att känsliga uppgifter kan vara röjda.

”Analysen av dataintrånget indikerar att all data från våra system, inklusive känsliga personuppgifter, kan vara röjd. På grund av detta gjordes en anmälan till IMY, Integritetsskyddsmyndigheten, igår kväll”, skriver Borgholms kommun.

På torsdagskvällen gjorde Ölandskommunerna och deras bolag anmälningar till Integritetsmyndigheten och man kommer framgent att informera vilken typ av uppgifter som läckt ut.

– Vi arbetar intensivt med att gå igenom samtliga loggar. I helgen fortsätter arbetet med att återställa och rensa systemen. Vi arbetar på att ta reda på vilken data som har kopierats för att då kunna hantera effekterna, säger Niklas Palmqvist, IT-chef Borgholms kommun.

Det är fortfarande okänt vem eller vilka som utfört attacken.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.