Då gäller bevattningsförbud i kommunen

Vårsolen börjar värma och sommaren är på intåg. Då kan det vara lockande att vattna gräsmattor, blommor eller dylikt i trädgårdar med vattenspridare och slang. Det kommer dock inte vara tillåtet i Borgholms kommun under perioden 1 maj till 30 augusti. Då råder kommunens bevattningsförbud.
Publicerad 1 maj 2023 • Uppdaterad 2 maj 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

”Bevattningsförbudet är återkommande sedan flera år tillbaka för vi vet att vi har väldigt lite nederbörd på Öland och därför måste vi agera förebyggande. Dessutom finns det bara en viss mängd grundvatten och vi måste säkerställa att vattnet räcker till alla”, skriver Borgholms Energi på sin hemsida.

Det är inte alla som efterföljer förbudet, vilket kan innebära leveransproblem och försämrad vattenkvalitet.

”Trots bevattningsförbudet tar vi varje år emot samtal där det påtalas att förbudet inte efterlevs. Det rör sig både om de som medvetet inte respekterar bevattningsförbudet och de som inte känner till att det råder ett förbud. Vi följer upp och undersöker alla anmälningar som kommer in till oss vilket också tar tid från verksamheten, vi vill därför redan nu informera om och påminna om varför vi har bevattningsförbud och vädja till alla att respektera det.”

Bevattningsförbudet innebär att det är förbjudet att använda det kommunala dricksvattnet till:

• att vattna gräsmattor, blommor eller dylikt i trädgårdar med spridare eller slang

• att fylla eller byta ut vatten i pooler som är större än 3 kubikmeter

Det är dock tillåtet för firmor samt privatpersoner att utföra fasadtvätt.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.