Annons

De renoverar det övergivna vandrarhemmet i Mörbylånga

Det är Martin Rosén och Niko Saber som har tagit över det som ursprungligen var Sockerbrukets kampanjehem, på Bruksgatan 1 i Mörbylånga. Nu ska det bli bostadsrätter.
Publicerad 4 juli 2020

Martin Rosén och Niko Saber ska renovera upp det övergivna vandrarhemmet i Mörbylånga och göra om det till 16 bostadsrätter.

– Det har stått tomt i flera år, men nu har vi storslagna planer på renovering. Det är ett före detta vandrarhem, men från början var det faktiskt ett kampanjehem, alltså arbetsbostäder för de som jobbade på Sockerbruket, berättar Martin Rosén.

Sockerbrukets kampanjehem.
Sockerbrukets kampanjehem.Foto: Våningen och Villan
Annons

Renoveringen kommer ta ungefär åtta månader.

– När vi såg detta kändes det så unikt. Fastigheten har funnits sedan 1930-talet. Det finns 12 meter höga almar i den här fantastiska trädgården. Fastigheten har en själ och är inte en låda med tegel. Vi insåg att den har så mycket mer, så då vi började kika på bostadsrättsidén, säger Martin Rosén.

Både han och Niko Saber driver varsitt fastighetsbolag och jobbar båda två vanligtvis med hyresrätter.

–Jag arbetar mest med projektledning, men Niko har bättre byggteknisk kunskap än vad jag har och han jobbar både med renovering och nyproduktion. Min nisch ligger i att renovera övergivna hyreshus med kraftiga renoveringsbehov.

Foto: Privat

I huset kommer det bli bostadsrätter om 33 kvadratmeter upp till 88 kvadratmeter. Det blir en blandning mellan ettor till treor och kostar från 545 000 kronor och uppåt. Lägenheterna blir dyrare ju högre upp i huset de ligger. Alla lägenheter utom de minsta kommer ha balkong eller uteplats. I källaren blir det relaxavdelning med bastu.

– Det här är ett gammalt poolområde. Förutom att man köper en väldigt fin lägenhet så kommer vi även tag i området och installera ny pool. Det kommer finnas grillplats, boulebana och lekplats på andra sidan gården. Det blir en häftig utemiljö. Något utöver det vanliga, säger Martin Rosén.

Lägenheterna kommer ut till försäljning i slutet av sommaren. Johan Linde, VD och fastighetsmäklare på Våningen och Villan som säljer lägenheterna tror att köparna kommer från Kalmarområdet, Småland och i bältet upp mot Stockholm.

– Vi hoppas på att köparna blir en mix mellan året runt-boende, weekend- och fritidsboende, säger Johan Linde och fortsätter,

– Vi försöker behålla fastigheten ganska mycket exteriört hur den såg ut från begynnelsen, men de kommer renoveras med ny produktionsstandard och med de bekvämligheter man vill ha i dag, med tvättmöjligheter i badrummet samt diskmaskin.

Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons