De ska skapa nya hem åt vilda bin

Nu ska länsstyrelsen skapa nya hem i sanden för bin i Kalmar län.
Publicerad 19 maj 2020
Ellen Flygare och Elin Boberg.
Ellen Flygare och Elin Boberg.Foto: ERIC ARENIUS

De bilda bina är särskilt bra på att pollinera grödor och vilda växter. I projektet Vilda Pollinatörer ska länsstyrelsen arbeta med att skapa boplatser och öka tillgången till föda i landskapet för bina. Samtidigt vill man informera om hur viktiga pollinatörer är genom att skapa informationsplatser och en utställning.

Det finns 274 arter av vilda bin i Sverige och en tredjedel av dem är rödlistade. I projektet Vilda pollinatörer ska länsstyrelsen arbeta med tio hotade arter inom tre avgränsade fokusområden: Nybroåsen samt Ölands västra och östra sandfält. Man riktar särskilt in sig på hotade arter som är specialiserade på sand. Länsstyrelsen arbetar med plantering av viktiga pollen- och nektarväxter och friläggande av sand där bina kan gräva sina bon.

Länsstyrelsen har anställt två personer som ska jobba med uppdraget, Ellen Flygare och Elin Broberg. Totalt sju myndigheter har fått uppdraget att jobba med vilda pollinatörer.

Foto: ERIC ARENIUS

– Vi tycker det är viktigt att samarbeta med andra myndigheter och företag som till exempel Trafikverket, EON och kommunerna. Det krävs samarbete av flera aktörer för att åtgärderna ska få effekt på landskapsnivå. Ju fler som arbetar med detta större chans att det blir bra, säger Elin Boberg i ett pressmeddelande.

– Som trädgårdsägare kan man göra mycket genom att plantera växter som ger pollen och nektar, bygga bihotell, spara träd med hål och låta gräsklipparen vila. Med tanke på att det finns cirka 5,5 miljoner trädgårdar i Sverige så är vi många som kan göra skillnad, säger Ellen Flygare.

Foto: ERIC ARENIUS
Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.