Annons

De tilldelas Gyllene Pumpan 2022

Nu har pumpajuryn tillkännagivit vem som blir årets mottagare av Gyllene Pumpan 2022. Priset tilldelas Annika Svenneheim och Christer Larsson som brukar Runstens gård och gårdsbutik.
Publicerad 23 september 2022
Stjärnkocken Karin Fransson, Årets Ölänning 1992, gratulerade och överlämnade blommor till pristagarna Christer Larsson och Annika Svenneheim på Runstens gård
Stjärnkocken Karin Fransson, Årets Ölänning 1992, gratulerade och överlämnade blommor till pristagarna Christer Larsson och Annika Svenneheim på Runstens gårdFoto: Sven Ekberg

Utmärkelsen kan delas ut till en person eller organisation som gjort och gör bestående insatser för det goda Öland.

”Pristagaren ska arbeta aktivt för att odla, föda upp och framställa och/eller förädla förstklassiga öländska råvaror eller för att med känsla, kärlek och skicklighet tillaga öländska maträtter”, lyder kriterierna.

Annons

Priset instiftades av Årets Ölänningar.

Juryns motivering

Runstens socken har alltid varit en genuin jordbruksbygd. Här har generation efter generation levt på att bruka jorden. Christer Larsson och Annika Svenneheim, som driver Runstens gård, är både traditionsbärare och lantbrukare i tiden.

Gården drivs ekologiskt med inriktning på nöt- och lammproduktion. Dikor, ungdjur, får och lamm hjälper till att hålla de vackra sjömarkerna öppna – naturbetesmarker som har utformats genom tusentals års bete och slåtter.

Utöver växtodling och djurproduktion är gårdsbutiken och ett eget Krav-certifierat styckeri en viktig del av verksamheten. I butiken säljs lamm- och nötkött från gården , lammskinn och hantverk i lammskinn och andra produkter från lokala producenter. Hos Annika och Christer arbetar också fem bordercollies som håller ordning på tackorna och lammen.

På Runstens gård pågår i SLU:s regi också ett försöksprojekt med odling av lupiner – en växt som enligt forskarna har stor potential att bli en viktig gröda i Sverige som foder och livsmedel - framtidens proteinkälla för både människor och djur.

Tidigare pristagare

Gunnar Kvarnbäck, Torsten Kellander, Johann Thaurer, Karin Fransson, Agne Thuresson, Josef Weichl, Kristina Jönsson, Ingrid Dahlberg, Betsy Gottfridsson, , Eva Petersson, Lina och Pelle Boman/Hermansson, Ulf Sturesson, Christer och Gunilla Strandå, Tomas Isaksson, Birgittas Matbod, Veronica och Mikael Thernström, Anders Lindgren, Gunilla Kinley Silfverberg, Ölandskommunerna, Veronica och Ingvald Petersson, Ekberg & Forsberg, Rose-Marie och Jonas Petersson, Mats Sjögren.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons