GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Digitala berättelser ska berika vandringsleder i världsarvet

Nu kan du njuta av vackra vyer och samtidigt lyssna på intressanta berättelser när du går vandringsleder i världsarvet. Mörbylånga kommun presenterar en ny satsning där man kan lyssna på unika berättelser om människor och platser från världsarvet Södra Ölands odlingslandskap.
Publicerad 26 augusti 2022
Emma Rydnér, samordnare för Södra Ölands odlingslandskap, och Matheus Tholin, Natur- och fritidsutvecklare i Mörbylånga kommun.
Emma Rydnér, samordnare för Södra Ölands odlingslandskap, och Matheus Tholin, Natur- och fritidsutvecklare i Mörbylånga kommun.Foto: Mörbylånga kommun

Det är Ölandsguiderna Eva Åkerstedt och Ludvig Papmehl-Dufay som har läst in två digitala guidningar som arbetats fram utmed vandringslederna Nunnedalen och Bårby källa. Berättelserna går att lyssna på via appen Naturkartan.

– När man går längs södra Ölands vandringsleder stöter man på en mängd spännande fenomen, historiskt, geologiskt och botaniskt. Med ljudfilerna på Naturkartan kan vi hjälpa vandrare att få upp ögonen för vad de ser, och därmed öka intresset och nyfikenheten, säger Eva Åkerstedt, i ett pressmeddelande.

Matheus Tholin, Natur- och fritidsutvecklare i Mörbylånga kommun och Emma Rydnér, samordnare för Södra Ölands odlingslandskap, menar att de digitala guidningarna är ett sätt att göra vandringslederna än mer tilltalande.

– Vi jobbar hela tiden med att se över och förbättra våra vandringsleder. De senaste åren har vi arbetat med tillgänglighetsanpassning, bytt ut informationsskyltar, tryckt nya broschyrer, digitaliserat vandringslederna med hjälp av webbsidan/appen Naturkartan och utökat antalet grillplatser. Att vi nu kan erbjuda två digitala guidningar gör lederna ännu mer attraktiva, säger Matheus Tholin.

– Intresset för vandring har ökat de senaste åren och vandringslederna på södra Öland hjälper besökarna att hitta ut i vårt världsunika odlingslandskap. Det känns väldigt bra att testa nya sätt för att lyfta fram odlingslandskapets spännande berättelser, säger Emma Rydnér.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.