GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dödsolyckan i Färjestaden – 57-åringen får fängelse

Den 57-åriga man som orsakade dödsolyckan i Färjestaden på Öland sommaren 2020 döms till fängelse.
Publicerad 2 februari 2022

Sommaren 2020 inträffade en olycka i Färjestaden där en, idag 57-årig man, körde på en cyklande familj. En mamma och hennes son omkom i olyckan.

Åklagare Kjell Janneson väckte åtal mot mannen för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik och framkallande av fara för annan. Försvaret menade att den åtalade under färden drabbats av en sjukdom som han inte visste om, och att det var anledningen till att han körde på personerna. Under huvudförhandlingen kom tingsrätten fram till att mannen kunde hållas skyldig för dödsolyckan, men tog beslut om att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Resultatet visade att mannen inte begått gärningarna under någon påverkan av allvarlig psykisk störning och att han inte hade någon allvarlig psykisk störning vid utredningen.

– Eftersom tingsrätten redan kommit fram till att det är finns övertygande bevisning om att den åtalade har begått gärningarna som jag väckt åtal för skulle jag bli förvånad om man inte dömer ut fängelse för så pass allvarliga brott som grovt vållande till annans död. Jag har pläderat för att han ska dömas till fängelse i minst två år, sa åklagare Kjell Janneson till KalmarPosten efter att den rättspsykiatriska undersökningen blev klar.

Tingsrätten gick på åklagarens linje och dömer mannen för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet trafik. Han frias för framkallande av fara för annan.

”Brotten bedöms som grova främst av den anledningen att tingsrätten funnit det styrkt att mannen haft kännedom om att han vid stresspåslag hamnar i ett sjukdomstillstånd, liknande epilepsitillstånd, och då han ändå framfört sitt fordon under turistsäsong på Öland, visat en uppenbar likgiltighet för andra människors liv och egendom samt att hans agerande varit ett medvetet risktagande av allvarligt slag”, skriver Kalmar tingsrätt i ett pressmeddelande.

– Det saknas utrymme för någon annan påföljd än fängelse och rätten bestämmer därför påföljden till två år och sex månaders fängelse motsvarande det sammanlagda straffvärdet av gärningarna, säger rådmannen Louise Hinsegård, i ett pressmeddelande.

Mannen ska dessutom betala totalt 127 000 kronor i skadestånd till målsägarna.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.