Annons

E.ON vill bygga stor solpark på Öland: ”Vore synd att inte ta vara på den energin”

En stor solpark utanför byn Föra i Borgholms kommun. Det hoppas energiföretaget E.ON ska bli verklighet.
Publicerad 8 december 2022 • Uppdaterad 9 december 2022
Solpark.
Solpark.Foto: Mostphotos

Energiföretaget planerar en anläggning på 20 megawatt utanför byn. Enligt beräkningarna kommer anläggningen kunna producera 24 gigawattimmar per år, vilket motsvarar en årsförbrukning för ungefär 1 200 villor.

E.ON Energiinfrastruktur påbörjade prövningsprocessen med länsstyrelsen i oktober och förhoppningen är att anläggningen ska stå klar år 2025.

Annons

– Öland har väldigt bra solinstrålning så det vore synd att inte ta vara på den energin. Parken ligger också med bra anslutning till befintlig infrastruktur för nät, skriver projektledaren Marius Chard Uscilo i ett mejl.

Solparken är ett steg i företagets storsatsning på grön omställning inom energibranschen.

– Vi ser våra solprojekt som en del av vårt hållbarhetssatsning. Vi har inlett ett samarbete med forskare på Sveriges Lantbruksuniversitet och vill utveckla våra solparker på ett sätt som gynnar den biologiska mångfalden och den ekologiska hållbarheten.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons