Annons

Efter cyberattacken: Ölandskommunerna åter uppkopplade

Publicerad 20 december 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Mostphotos

På måndagseftermiddagen den 19 december fick Ölandskommunerna åter tillgång till sina servrar. Kommunerna kommer successivt att komma åt sina system, då allt inte öppnas på en gång. Nu påbörjas ett digert arbete med att komma ifatt med bland annat mejl.

”Vi har en stor mängd e-postmeddelanden att gå igenom när vi får tillgång till den. Vi kommer att prioritera att gå igenom och besvara e-posten, men ber om överseende med att det fortsatt under veckan kan vara vissa begränsningar i att nå oss eller få svar via e-post”, skriver Borgholms kommun på sin hemsida.

Annons

Det var på måndagen den 12 december som Ölandskommunerna uppmärksammades på ett dataintrång. Det var stora mängder data som kopierades och IT-avdelningen kopplade omedelbart från internet genom att stänga ner servrarna för att minimera eventuell skada. Vem som ligger bakom intrånget är fortfarande oklart.

”Tillsammans med inhyrda experter fortsätter vår IT-avdelning att analysera vad som skett och vilken data som angriparen kommit åt. Vi kommer fortsätta att informera så fort vi vet mer”, skriver Borgholms kommun.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons