Annons

Efterlyst tar upp Bödarånet – åklagaren ser ökning av grova rån

I det omtalade rånfallet mot familjen som driver Ica Nära Böda på norra Öland dömdes två män. En 31-åring för grovt rån samt häleri och en 21-åring för grovt skyddande av brottsling. En tredje man, som ska ha varit inblandad i själva rånet, är fortfarande på fri fot. Nu tar Efterlyst upp fallet i hopp om att få fatt på honom.
Publicerad 11 mars 2021
Foto: Linus Gunnarsson

Natten till söndagen den 2 augusti larmades polisen till ICA Nära i Böda med anledning av ett grovt rån. Två gärningsmän tog sig in i bostaden där familjen som driver butiken bor, och som ligger intill butiken. Rånarna var maskerade och beväpnade med kniv och kofot. De hotade familjen med våld och band deras händer och fötter. Rånarna kom över 400 000 kronor och lämnade platsen i en stulen Audi.

I Borgholmstrakten mötte rånarna en polispatrull och i flykten kraschade man våldsamt i Kungsgårdsbacken. Rånarna sprang från platsen och fick sedan hjälp av 21-åringen att lämna Öland. Kvar i den kraschade bilen fanns stöldgodset – men även DNA från 31-åringen och hans nu internationellt efterlyste kumpan.

Annons

Tv-programmet Efterlyst tar nu upp fallet. I programmet är åklagare Kjell Janneson med och berättar om fallet.

Åklagare Kjell Janneson
Åklagare Kjell JannesonFoto: Linus Gunnarsson

Varför går ni ut i Efterlyst?

– Det skulle kunna tänkas komma in tips om vilka som håller på med sådana här rån just nu. Sedan tror vi att det skulle kunna sprida information till livsmedelsbutiker. Uppenbarligen har det varit så att man kanske har haft lite för mycket pengar i butikerna. Även om det sägs att det nästan är ett kontantlöst samhälle så är det inte så, särskilt inte på Öland sommartid. Sen tycker jag personligen att Efterlyst gör ett bra jobb för att hjälpa polisen, säger Kjell Janneson.

Ser du en ökad trend av liknande rån?

– Ett vanligt enkelt rån där man rånar en kassörska, det ger sällan någonting alls nu för tiden. Det är därför jag tror att man har steppat upp det hela, för det har blivit en enorm ökning på just sådana här typer av rån.

Det har blivit grövre?

– Det tycker jag absolut. Det blir grövre, tyvärr. Just den här typen av brott har enstaka personer gjort tidigare. Det här är så fruktansvärt välplanerat, man stjäl bilar och så vidare. Vanliga butiksrån där man försöker få lite pengar ur kassan, det är oftast mer desperata handlingar.

Den andra personen som var delaktig i själva rånet är på fri fot. Var tror ni han befinner sig?

– Han begärde att byta försvarare och då har han skickat ett mejl till tingsrätten. Det verkar komma från Pristina i Kosovo.

Polisen var en hårsmån från att gripa den nu internationellt efterlyste gärningsmannen i höstas.

Annons

– I september var han i Karlskrona och polisen missade honom med fem minuter då han befann sig i en lägenhet. Där hade polisen fått tips och försökte plocka honom i ett annat ärende. Då hade vi, gällande rånet i Böda, inte fått DNA på honom än. Däremot misstänkte vi samma person och hade tänkt haka på om han blivit gripen.

Efterlyst sänds på TV3 och Viafree klockan 20.00 på torsdagskvällen.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons