Annons

Elpriserna rusar – energirådgivaren Daniel tipsar om hur du sparar pengar

Just nu rusar elpriserna rejält och många får högre fakturor än vanligt i brevlådan. Men hur gör man egentligen för att spara pengar om man har elbaserad uppvärmning? Daniel Hägerby, som är Energi- och klimatrådgivare har tre tips.
Publicerad 25 december 2021
Daniel Hägerby, kommunal Energi- och klimatrådgivare i Mönsterås, Högsby, Mörbylånga, Borgholm, Vimmerby och Hultsfred. Foto: Privat/Mostphotos
Daniel Hägerby, kommunal Energi- och klimatrådgivare i Mönsterås, Högsby, Mörbylånga, Borgholm, Vimmerby och Hultsfred. Foto: Privat/Mostphotos

– I första hand ska man se över vilka möjligheter man har att styra hur varmt det är var och när. Till exempel så att man inte har onödigt varmt på ställen i hemmet där det inte uppskattas, eller vid tider när det inte behöver vara varmt, säger Daniel Hägerby, som är kommunal Energi- och klimatrådgivare i Mönsterås, Högsby, Mörbylånga, Borgholm, Vimmerby och Hultsfred.

– Om man har ett gästrum som man inte ska använda förrän till nyår behöver det inte vara 22 grader varmt resten av tiden, samma sak gäller i sovrummet. Man kanske kan ställa in att det är 19 grader där när man är på jobbet, säger Daniel.

Annons

Man kan spara tusenlappar på att göra förändringar i värmesystemet i hemmet.

– Här talar vi alltså om att justera värmepumpen eller elpannan så att man minskar antalet kilowattimmar, oavsett vilket avtal man har.

Daniel Hägerbys andra förslag på vad man kan göra för att minska kostnaderna är att se över vilka möjligheter man har att förskjuta användningen av elen till tider på dygnet då elen är billigare. Har man många sådana möjligheter är det troligen värt att titta på ett timprisavtal.

– Bra exempel är tvätt och diskmaskin, varmvattenberedare, laddbara fordon eller andra förbrukare som kan styras med timers. Alla moderna vitvaror kan man tidsinställa starten på, och på så sätt förskjuta så att den börjar exempelvis 01 på natten istället. Ett timprisavtal innebär att man betalar mera om man använder el när det är som dyrast. De som har ett rörligt elpris är de som får mest ont i plånboken just nu. De betalar ungefär 20 procent mer än ett rakt medelvärde av elpriset. Elhandelsbolaget antar att din förbrukningsprofil ser ut som snittet i Sverige.

Vilka tider är det dyrast?

– Det varierar, men generellt är priset som högst klockan åtta på kvällen och näst högst nio på morgonen. Priset är lite lägre på dagen och minst på natten. Om man ska förskjuta förbrukning ska man försöka sikta på natten. Kan du förskjuta en betydande del av elanvändningen från högpristid till lågpristid så kan du kraftigt reducera elhandelskostnaden för de kilowattimmar som du lyckas förskjuta.

Och vad är ditt tredje tips?

– Det tredje som jag vill tipsa om är att ta hjälp av din lokala energi- och klimatrådgivare. Det är en kostnadsfri och obunden tjänst och vi försöker hjälpa dig efter dina behov. Det finns en sådan i nästan alla kommuner, säger Daniel Hägerby.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons