GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Emma tog med åhörarna till ett folkrikt Öland för 2000 år sedan

Norra Möckleby hembygdsförening har i år kunnat glädja sig åt att det planerade sommarprogrammet har kunnat genomföras fullt ut. I torsdags kväll var det dags för final. Dörby gravfält och Ölands järnålder var ämnet som samlade ett femtiotal intresserade.
Publicerad 8 augusti 2022

Arkeolog Emma Rydnér, med särskilt intresse för Ölands järnålder, hade bjudits in att tala, och som hon gjorde det. Engagerat, inspirerande och kunnigt tog hon åhörarna med till ett folkrikt Öland för 2000 år sedan och berättade om hur livet var, hur man bodde, vad man levde av och vad man gjorde.

Hon berättade också att guldmynten, som hittats på Öland, troligtvis var ersättning till soldater i tjänst i romarriket därav namnet solidus. Dessa smältes sedan ner och man kunde tillverka de mest fantastiska föremål som till exempel guldhalskragen från Färjestaden. Ett besök i guldrummet i Stockholm står nog högt på listan över planerade resmål för många av åhörarna.

Kvällen avslutades i hembygdsgårdens trädgård med fika och fortsatt samvaro.

Text: Marianne Johansson

Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.