Annons

Enligt SVT: Säkerhetsrutin på djurparken gick inte att följa

Sveriges Television fortsätter granska höstens dödsolycka på Ölands djurpark.
Saxnäs • Publicerad 10 december 2022
Ölands djurpark. Arkivbild.
Ölands djurpark. Arkivbild.Foto: Magnus Anderberg

På lördagen rapporterar SVT Nyheter, efter att ha granskat ritningen av stallet där dödsolyckan inträffade, att djurparkens skyddsrutin var omöjlig att följa.

Enligt SVT så ska det enligt parkens rutiner alltid finnas en dörr eller vägg mellan personal och djur i savannstallet, och en reträttväg. Men dörren till stallet öppnades utåt, vilket innebar att djurskötaren inte var skyddad hela tiden.

Annons

SVT uppger att närkontakt med elandantiloper, det djur som stångade ihjäl den 58-årige mannen på Ölands djurpark, är strikt förbjuden på andra djurparker.

– De är stora och potentiellt farliga. De är snabba och goda hoppare. Det är inte ovanligt att folk undervärderar dem, säger Lars Versteege, zoolog på safariparken Beekse Bergen i Nederländerna, till SVT.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons