GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fågelmuseet lyfts fram i utställning: ”Svensk arkitekthistoria”

Ottenby på södra Öland lockar många besökare varje år och inte minst på sommaren. Där går det att besöka fyren Långe Jan och Naturum Ottenby samt skåda fåglar och sälar. Det som sällan lyfts fram är det gamla fågelmuseet som är ritat av Jan Gezelius, en av Sveriges främsta arkitekter genom tiderna.
– Byggnaden skulle jag säga gör arkitektur på ett lättsamt, lekfullt och lättillgängligt sätt. Den är inte svår eller elitistisk. Det är en demokratisk byggnad, säger arkitekten Frida Göransdottir.
Publicerad 22 maj 2022
Foto: Frida Göransdottir

I augusti invigs en arkitektutställning i och om det byggnadsminnesförklarade fågelmuseet som färdigställdes 1961. I dag står den lilla byggnaden bredvid en parkering och är relativt ouppmärksammad. Det är arkitekterna Frida Göransdottir och Marcus Lundkvist som anordnar utställningen med hjälp av ett stipendium. Med utställningen vill man nu återföra fokus på fågelmuseet som byggnadsverk.

– Vi kände att byggnaden behöver lyftas. Den står på en plats som besöks av väldigt många men byggnaden står på en anonym plats. Det är inte många ur allmänheten som vet om byggnadens betydelse, som är stor svensk arkitekthistoria. Vi tänkte att detta kunde vara något intressant för allmänheten. När man studerar till arkitekt ser man bilder på den och prata om den, men när man kommer dit finns det ingen information, säger arkitekten Frida Göransdottir.

Foto: Frida Göransdottir

Utställningen består bland annat av arkivmaterial i form av fotografier, tidningsurklipp, ritningar och skisser. Man kommer även att lyfta fram viktiga personer och relationer i berättelsen om byggnaden. Dessutom kommer byggnadens relation till det öländska landskapet, dess konstruktion och egensinniga färganvändning belysas.

– Vi hoppas att allmänheten tar med sig ett intresse för arkitektur och att det inte behöver vara något som är svårtillgängligt, utan att det kan vara glädjefyllt och kul. Det här en färgstark byggnad som i sin samtid är ganska ovanlig.

Utställningen är gratis och öppen dagligen mellan 20 augusti - 2 oktober.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.