GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Familjen Paradis får pris: ”En boost inför framtiden”

Under tisdagen tog familjen Paradis på Paradisverkstaden i Färjestaden emot diplom av Smålands & Ölands Gastronomiska Akademi (SÖGAK). I år delar föreningen ut diplom i fem kategorier, och familjen Paradis blev pristagare i kategorin design.
Publicerad 10 november 2021
Familjen Paradis. Fotograf: Joachim Grusell
Familjen Paradis. Fotograf: Joachim Grusell

I samband med diplomutdelningen var det mingel med tilltugg och bubbel och på plats fanns Christer Fredriksson, direktor vid SÖGAK och Gustav Arnell, preses vid SÖGAK.

– Det var jättefint och trevligt och vi är väldigt glada. Det är ett jättevackert diplom av Smålandstryckt papper, säger Hannah Paradis.

”Sedan 1975 har Eva och Olof Paradis skapat sköna keramiska bruksföremål. Nu fortsätter döttrarna Moa och Hannah att formge tallrikar och kärl som förskönar det dukade bordet.” Så lyder en del av motiveringen till varför familjen fick diplomet.

– Eva och Olof är drygt 70 år så det är väldigt roligt, och på tiden, att de får bekräftelse av de som är i branschen. Och vi behövde det nu. Man kämpar och sliter i varsitt hörn här, men vid en sådan här ceremoni stannar vi upp en stund, samlas och känner in vad man har åstadkommit tillsammans, säger Hannah och fortsätter,

– Eva och Olof började här när bron byggdes och har varit igenom olika typer av konjunkturer. Jag och Moa hakade på och tog beslutet att ta vid här efter många års utbildning, istället för att börja på noll. Vi är i det här skiftet, och jag och Moa får en boost inför framtiden av den här bekräftelsen, när vi driver vidare deras arbete. Det är kul att få höra att vi gör det bra från folk i branschen, säger Hannah.

SÖGAK motiverar också priset till familjen Paradis med att de parallellt med sitt skapande har utvecklat Paradisverkstaden till ett attraktivt besöksmål på Öland.

– Vi har gjort det som vi tycker är kul och som vi tycker är bra. Vi har just nu fina serviser här i butiken och inspirerar till fina dukningar. Öland är i en utvecklingsfas just nu och vi värnar om det lokala och om Öland som varumärke. Vi gör det på Paradisviset, och det är det vi har fått pris för.

År 2021 delar SÖGAK ut diplom i fem kategorier, med följande pristagare:

Primärproduktion: Martin Johansson, Bjursunds Gård, Västervik

Den offentliga måltiden: Gnosjö Kommun

Destinations- och landsbygdsutveckling genom matupplevelse: Sjöborgen, Moheda

Förädling: Emåmejeriet, Hultsfred

Design: Familjen Paradis, Färjestaden

Smålands & Ölands Gastronomiska Akademi (SÖGAK) har till uppgift att initiera, inspirera, utveckla och uppmärksamma de genuina gastronomiska värdena i Småland och på Öland. Det är en ideell och politiskt obunden förening vars verksamhet syftar till att främja gastronomiska värden och entreprenörskap utifrån regionens kulturella traditioner.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.