Fängelse och utvisning för man som slog och kränkte kvinna

Mannen hann knappt komma till Sverige innan han började slå och hota sin hustru igen. Nu döms han till fängelse och utvisning.
Publicerad 8 maj 2021
Genrebild.
Genrebild.Foto: Chiccododifc/Mostphotos

Knappt myndig kom kvinnan till Sverige tillsammans med barnet hon fött flera år tidigare. Barnets far, hennes våldsamma, kontrollerande och betydligt äldre make, var kvar i hemlandet vilket gav henne en chans till ett liv i fred i det nya landet.

Men så, för ett halvår sedan, fick mannen ett tillfälligt uppehållstillstånd och kom till Sverige. Han flyttade in hos sin unga hustru, och omgående började övergreppen på nytt. Närmast dagligen fick kvinna leva med att kallas hora, smutsig fitta och andra nedvärderande tillmälen.

Maken kunde bli arg för minsta lilla. Vid ett tillfälle misshandlade han henne för att hans strumpor blev blöta av vatten på golvet, när hon höll på att städa toaletten. Ibland slog han henne med öppen hand, ibland med ett skohorn. En gång då hon inte hörde vad han sa så drämde han en bok i huvudet på kvinnan.

Efter en tid vågade hon öppna sig och berätta för en utomstående om övergreppen, som övertalade henne att gå till polisen.

I slutet av mars greps maken och han har suttit häktad sedan dess. Han fälls nu för grov kvinnofridskränkning och olaga hot. Straffet blir tio månaders fängelse och fem års utvisning. Han ska betala ett skadestånd på 30 000 kronor till kvinnan.

Mannen fälls även för att ha hotat att döda och stycka en landsman som han fått för sig hade en affär med hustrun.

Både kvinnan och den hotade mannen har känt en äkta fruktan för sina liv. I den hederskultur alla tre kommer ifrån riskerar både kvinnan och mannen att dödas vid misstankar om otrohet.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.