unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Nyheterarrow-down
  2. Avdelningararrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!

Fick EU-stöd för stenmur - som hade rivits

Lantbrukaren på norra Öland fick en chans att söka dispens i efterhand, men valde istället att helt förneka tilltaget.
Naturskyddsinspektören kunde på plats se flera tydliga spår på markbearbetning och tecken på att murar tagits bort, inte minst en stor hög med stenar med lav- och mosspåväxt.
Naturskyddsinspektören kunde på plats se flera tydliga spår på markbearbetning och tecken på att murar tagits bort, inte minst en stor hög med stenar med lav- och mosspåväxt.
Foto: Ur Polisens förundersökning

När lantbruksenheten på länsstyrelsen hösten 2019 genomförde en kontroll, upptäcktes att delar av den öländska stenmuren med ekonomiskt kulturstöd från EU var borta.

Naturskyddsenheten informerades och när den våren 2020 gjorde en tillsyn av öländska biotoper undersöktes saken. Det framkom att tre sträckor stenmur, totalt 349 meter, hade tagits bort utan tillstånd. Dispens beviljas ofta när exempelvis bönder av rationaliseringsskäl vill ta bort murar, så den öländske lantbrukaren informerades om att han kunde söka dispens i efterhand om det nu var så att han hade rivit stenmur.

Efter viss betänketid återkom lantbrukaren, och meddelade att han inte hade tagit bort några stenmurar. Två av de aktuella sträckorna hade aldrig varit mur, utan hade utgjorts av bland annat stängsel och buskar som rensats undan. På den tredje sträckan hade det förvisso funnits en stenmur, men den hade redan den förre markägaren omvandlat till en bruksväg, menade lantbrukaren.

Detta ledde till åtalsanmälan och utredning och nu också dom i Kalmar tingsrätt, där man fastslår att bonden på Öland har farit med osanning. Det stöds med flygbilder från före och efter, markfotografier och naturskyddsinspektörens observationer från platsen. Hon kunde bland annat fotografera en stor stenhög, av allt att döma med sten som fram tills nyligen utgjort stenmur.

Vidare skriver rätten att det förvisso inte har särskilt högt bevisvärde, men att det framstår som osannolikt att söka och beviljas EU-stöd för en stenmur som i själva verket var ”stängsel, buskar, levande träd och döda askar”.

Lantbrukaren döms därför att betala en företagsbot på 75 000 kronor. Domen går att överklaga till hovrätten.

Läs mer