Annons

Filmveckan pågår för fullt på Öland: ”Det är fantastiskt”

Årets variant av filmveckan på Öland kallas för ”Femton dagar film” och den pågår just nu från norr till söder under 15 dagar. ”Femton dagar film” startade den 20 februari och pågår till den 6 mars. Både gammalt och nytt visas – alltifrån Hollywoodfilmer, till independentfilmer och tecknade barnfilmer.
Publicerad 24 februari 2022
Folkan i Borgholm är en av biograferna som visar filmer under ”Femton dagar film”. Foto: Kennerth Kullman/Mostphotos

– Det är allt mellan himmel och jord! Centrumbion i Löttorp visar till exempel Döden på Nilen och Comedy Queen. Det roliga är att både Folkan i Borgholm och BIO-aulan i Mörbylånga är väldig aktiva året runt, men nu satsar de lite extra och det är verkligen biofrossa. Nästa helg mellan den 4 mars och 6 mars visas det till exempel 17 filmer i Mörbylånga på två dygn, berättar Annika Nerfont Zadig, som är kulturutvecklare i Mörbylånga kommun.

"Femton dagar film” är ett samarrangemang mellan Borgholms kommun, Mörbylånga kommun, biograferna, filmföreningarna, medverkande regissörer, Ölands folkhögskola och Ölands Turismorganisation.

Annons

– Filmveckan är fantastisk. Alla som vill visa film får vara med. Det som Borgholms kommun och Mörbylånga kommun gör är att samla ihop allt kring filmveckan under ett tak – på oland.se/filmveckan. Kommunerna har alltså gått samman för att hjälpa till med administrationen och med marknadsföringen, säger Annika Nerfont Zadig.

Enligt Annika Nerfont Zadig har det tidigare år har varit mer fokus på filmklubbar där man diskuterar film. Dessutom har en del av filmvisningarna haft besök av regissör eller filmare, vilket har lett till samtal och diskussioner efter att filmen visats.

– I år är det bara filmvisningar och det blir tyvärr inget sånt i år eftersom det var svårare att planera framåt, men vi är ändå glada att det är så mycket som det är. Det är nästan som det brukar vara och det har fått fin respons, säger Annika, och avslutar med en uppmaning.

– Jag vill uppmuntra alla att besöka sina lokala filmvisare. Det är fantastiskt att det visas så mycket film på Öland och att det satsas på det här.

Hela programmet kan du ta del av här.

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons