Annons

Folkhögskolan satsar på skogsbruk – startar ny kurs

En ny kurs om hållbart skogsbruk gör entré på Ölands folkhögskola och startar i augusti. Med målet om att utbilda nästa generations skogsproducenter.
– Den här kursen är ett svar på behovet av att skapa ett nytt förhållningssätt till skogen – ett där vi arbetar tillsammans med skogens ekosystem och inte mot det, säger Maria Lindmark, en av två kursansvariga.
Öland • Publicerad 9 februari 2023
Montage.
Montage.Foto: Maria Wiell, Mostphotos

Kursen om hållbart skogsbruk, naturvård, skogshantverk och odling i skogen går att söka nu och är en ettårig kurs som kommer att hållas på plats i Skogsby och i Mittlandsskogen på mellersta Öland.

Den riktar sig till den som vill arbeta i, med och för skogen med nya, hållbara metoder:

Annons

– Vi ser att traditionellt svenskt skogsbruk snabbt behöver förändras för att bli mer hållbart. Den här kursen är ett svar på behovet av att skapa ett nytt förhållningssätt till skogen – ett där vi arbetar tillsammans med skogens ekosystem och inte mot det. Därför har vi valt att kalla kursen “Leva med skogen”, säger Maria Lindmark, en av två kursansvariga, i ett pressmeddelande.

”Vi ser att traditionellt svenskt skogsbruk snabbt behöver förändras för att bli mer hållbart.”
Maria Lindmark, kursansvarig.

Maria, som är ekologisk odlare och har studerat ekofilosofi och agrarhistoria, kommer att driva kursen ihop med Mathieu Vrijman som är konstnär, aktivist och en av de drivande bakom konst- och jordbruksinitiativet Kultivator på Öland.

Och vad Maria och Mathieu vill ha ut av kursen är de bägge rörande överens om:

– Vi behöver definiera om vad skog är och vad den betyder för oss, säger Mathieu Vrijman. Vi vill utbilda en ny generation av medvetna, fritänkande och demokratiska skogsproducenter som lever både av och med skogen.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons