Annons

Folkkära duon gör comeback: ”Jag hoppas på att Anki ska få leva vidare”

Sveriges mest kända och älskade lilla anka har levt ett lugnt och stilla liv sedan tv-rutan slocknade – tills nu. Nu gör radarparet succé på sociala medier efter en efterlängtad återkomst.
– Vi har saknat fansen. Vi har fått sådan stöttning av alla som kollar, det är helt otroligt vad folk skriver och jag blir riktigt rörd, säger Pytte Ravn, ena halvan i duon ”Anki & Pytte”.
Publicerad 19 december 2022 • Uppdaterad 13 januari 2023
När tv-rutan sedan slocknade i mitten av 2000,  efter flera säsonger av ”Anki & Pytte”, så valde Pytte att kliva bort från rampljuset. I fyra år har duon bott på Öland.
När tv-rutan sedan slocknade i mitten av 2000, efter flera säsonger av ”Anki & Pytte”, så valde Pytte att kliva bort från rampljuset. I fyra år har duon bott på Öland.Foto: Linn Svensson

Det har gått över 20 år sedan tusentals med barn och deras föräldrar satt fastklistrade framför SVT:s barnprogram Bolibompa för att kolla på vad Anki och hennes ”mamma” Pytte Ravn skulle hitta på för äventyr.

Många år har gått sedan det sista avsnittet sändes efter fyra säsonger av ”Anki & Pytte” och en hel generation av främst 90-talister som vuxit upp hade kanske glömt bort den något tilltufsade ankan med rapp näbb.

Annons

Men nu gör duon en efterlängtad återkomst med en egen julkalender, som spelas in hemma på Öland. Och att den lilla ankan skulle ha varit bortglömd av sin generation stod inte på kartan.

Paret har på plattformar som TikTok, Youtube och Facebook passerat över 720 000 visningar totalt.

– Comebacken har legat på vänt länge och jag har funderat på hur vi skulle kunna komma tillbaka. Jag vet inte varför det har gått så lång tid egentligen, åren går fort alltså. Men nu känner jag att vi hittat ett forum och jag får se Anki från ett annat perspektiv, vilket är kul, säger Pytte.

– Anki verkar också vara på hugget, eftersom det är hon själv som gjort sin egen julkalender nu. Jag kan inte lägga mig i hennes idéer, det får hon stå för själv, säger Pytte och skrattar.

”Anki verkar också vara på hugget, eftersom det är hon själv som gjort sin egen julkalender nu”, säger Pytte.
”Anki verkar också vara på hugget, eftersom det är hon själv som gjort sin egen julkalender nu”, säger Pytte.Foto: Linn Svensson

Responsen från tittarna har varit enorm. Man skulle kunna beskriva den som att Ankis gamla följarskara drabbats av någon typ av nostalgichock och återigen sitter fastklistrade för att kolla på vad ankan ska hitta på denna gången. Under december har det svämmat över av följare, kommentarer och beundrarmeddelanden till duon.

– Vi har saknat fansen. Vi har fått sådan stöttning av alla som kollar, det är helt otroligt vad folk skriver och jag blir riktigt rörd. Då får jag lust att fortsätta, säger Pytte.

– Men samtidigt kan jag inte förstå att det skulle bli så stort som det blivit, tillägger hon.

KalmarPostens reporter slipper inte undan Ankis rappa och snabba näbb som kläcker ur sig det som faller in - något som hon också gjort sig känd för.
KalmarPostens reporter slipper inte undan Ankis rappa och snabba näbb som kläcker ur sig det som faller in - något som hon också gjort sig känd för.Foto: Linn Svensson

När ”Anki & Pytte” sändes på SVT under tidigt 2000 så var publiken väldigt bred, berättar Pytte. Nu vill hon nå ut till både de som har minnen av Anki från barndomen men också locka till en ny publik.

– De som idag är mellan 25 och 30 år är jag inte förvånad över att höra ifrån efter att vi började med julkalendern. Den publiken trodde jag skulle finnas där, men inte i sådana stora volymer. Men nu är de gamla tittarna i den åldern att de börjar få egna barn och kanske vill föra Anki vidare till dem. Jag hoppas på att Anki ska få leva vidare.

Ni är halvvägs in i er julkalender nu, kommer vi få se mer av er i framtiden?

Annons

– Det hoppas jag verkligen på.

När intervjun närmar sig sitt slut avbryts den hastigt av konstiga ljud från husets vardagsrum. Under två stolar och ett par filtar, som blivit till en koja, sitter en otålig liten anka som vill komma till tals och visa vad hon knåpat ihop.

Runtom i sitt hem har Anki spelat in julkalendern med sin kompanjon. Här i en koja under två stolar som får agera studio.
Runtom i sitt hem har Anki spelat in julkalendern med sin kompanjon. Här i en koja under två stolar som får agera studio.Foto: Linn Svensson

– Här spelar jag in och jag har julpyntat helt själv, säger Anki.

Vad fint du har gjort det Anki! Hur känns det att vara tillbaka?

– Det känns bra, säger Anki med ett leende på näbben.

I filmen här nedan får ni KalmarPostens läsare en fin julhälsning av Anki och Pytte.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons