För tio år sedan var campingen först ut att hissa regnbågsflaggan – nu firades jubileet
Regnbågsflaggan hissades på Wikegårds camping för tio år sedan för alla människors lika värde, för mångfald, respekt och tolerans. Detta var ett jubileum väl värt att fira, och under tisdagen bjöds campinggästerna in till fest.
– Det var så jättelyckat. Allt flöt på bra och champagnen flödade, snittarna var superba, det var fint väder och gästerna var jättenöjda. Nu suger man på den här sötman, säger Fredrik Fredriksson som driver campingen.
Konferencier under firandet var Andrea Berg som sitter med i organisationsledningen för Wikegårds. Talare var riksdagsledamoten Lena Hallengren samt Tobias Holfelt från organisationen SGLCC, Skandinaviska hbtq-handelskammaren.
Men även Fredrik Fredriksson höll tal, vilket till stor del berodde på två av hans gäster som han i dag är god vän med – Bjarne Nyström och Fredrik Martin. Det är nämligen Bjarne och Fredrik som är anledningen till att Wikegårds började flagga med regnbågsflaggan. De var på plats under firandet.
– Vi bodde här på campingen första gången 2008 och då var vi vanliga gäster för honom. Vid 2010 tror jag han fattade att vi var ett par, berättar Bjarne Nyström.
– Så då frågade han oss lite försiktigt, flikar Fredrik Martin in.
Bjarne kom sedan med förslaget att Fredrik Fredriksson borde hissa regnbågsflaggan på campingen.
– Så då gjorde han det 2013. Och på den vägen är det, säger Bjarne.
– Då gick han all in. Han såg väl det här med allas lika värde och tänkte ”varför är det ingen som har gjort det här innan?”, ”varför ska vi inte stå upp för alla?”, säger Fredrik.
– Regnbågsflaggan gör alla så glada. Och när man ser ett ställe med regnbågsflaggan vet man att man är välkommen, säger Bjarne.
Då, för tio år sedan, blev reaktionerna på flaggan många och oväntade. Många hade åsikter och det övergick ibland till handlingar som de aldrig hade kunnat förutse, berättar Fredrik Fredriksson som driver campingen.
– Att hissa regnbågsflaggan på Öland väckte känslor och många hade åsikter om det. En av åsikterna visades med handling genom att såga ner stången och skända flaggan. Den restes igen och står än idag, på samma sätt som vi på campingen står för våra värderingar än i dag. En del gäster som kom såg flaggan och gjorde rivstart härifrån, men jag såg bara det som sorgligt för dem, för de missar denna vackra plats. Beläggningen sjönk, men vi resonerade som så att delar de inte Wikegårds värderingar om allas lika värde så är de inte välkomna ändå, säger Fredrik Fredriksson.
Vad säger folk nu?
– Vindarna har vänt och folk har säkert alltid åsikter men jag hör inte så mycket om det längre. Gästerna är väldigt nöjda. Våra värderingar och vårt klimatarbete påverkar jättemycket i vår höga rating bland campingarna här på Öland. Min magkänsla säger att fler kommer få upp ögonen för hur viktigt det är att ha miljötänk och visa att man är inkluderande.
Hur är känslan i dag efter firandet?
– Jag är så glad. Det enda jag ångrar är att jag inte hissade flaggan långt tidigare. Det är det enda.