Annons

Före detta politiker döms för vapenbrott och rattfylleri

En före detta politiker från Öland döms för rattfylleri, vapenbrott och brott mot vapenlagen efter en händelse som ägde rum i augusti förra året.
Publicerad 26 mars 2021
Foto: Polisens förundersökning

En av polismännen som var på plats berättar att de blev kallade till platsen med anledning av att en man var beväpnad med ett skjutvapen i närheten av sin bostad. När polis kom till platsen upptäckte de att mannens fyrhjuling saknades. Efter en stund kunde de lokalisera mannen och få honom att stanna genom att starta blåljus samt siren. Mannen fick blåsa i polisens sållningsinstrument och resultatet visade att mannen hade 0,88 promille alkohol i blodet.

Skjutvapnet, ett hagelgevär, hittades en kort stund senare på marken en bit från mannens bostad. I inledande förhör säger mannen att han kändes vid hagelgeväret och att det var gammalt och rostigt. I bostaden hittades även ammunition till geväret.

Annons

Av utredningen framgår det att vapnet skulle ha omhändertagits i samband med att mannens vapenlicens återkallades 2018, men vapnet anträffades aldrig. Vapnet ska ha stått bakom virke i en snickarbod, vilket mannen i efterhand påstår att han inte visste om. Det ska enligt honom ha varit frun som, utan hans vetskap, kastat ut det bakom en stenmur när polisen kom till platsen.

Frun säger i förhör att det var mannen som tagit fram geväret och att hon ryckte det ifrån honom och slängde det bakom en stenmur.

Tingsrätten anser att mannens uppgift om att han inte kände till att vapnet fanns i snickarboden framstår som en ren efterhandskonstruktion. Han döms därför för vapenbrott.

Hagelpatronerna som hittades vid husrannsakan menar mannen att han inte kände till. Tingsrätten menar att det är osannolikt att han inte varit medveten om patronerna samtidigt som han innehaft ett hagelgevär. Han döms därför för innehav av patronerna.

Mannen döms även för rattfylleri, ett brott mannen erkände.

Tingsrätten dömer mannen till villkorlig dom med samhällstjänst om 50 timmar.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons