GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Författaren Johanna Mo: ”Jag skulle bjuda Stephen King på svensk husmanskost”

Johanna Mo är tillbaka med en ny deckare som utspelar sig på Öland. Skuggliljan tar vid tre månader efter handlingen i förra romanen Nattsångaren, och redan jobbar hon med uppföljaren.
Publicerad 19 juni 2021

När KalmarPosten intervjuade dig i samband med att Nattsångaren släpptes, så sa du att nästa bok skulle utspela sig bland annat i Grönhögen. Blev det så?

Foto: Sofia Eckerblad

– Ja, en av karaktärerna bor i Grönhögen. Andra platser som förekommer är Södra Möckleby, Hulterstad, Gårdby, Färjestaden, Skogsby, Kleva, Kalmar och Lindsdal.

Tar Skuggliljan vid där Nattsångaren tar slut eller är det en helt fristående berättelse?

– Skuggliljan utspelar sig tre månader efter Nattsångaren. Själva mordgåtan är helt fristående, men bakgrundshistorien som rör Hanna Duncker och hennes pappa spänner över flera böcker. Jag försöker dock skriva så att även de läsare som inte läst den första boken i serien ska kunna hänga med.

Hur ser dina skrivrutiner ut?

– Numera är jag författare på heltid, så jag skriver främst på dagarna. Jag har en liten skrivstuga som jag promenerar iväg till. Innan jag börjar skriva på en bok gör jag en plan för den: vilka ska vara med och ungefär vad ska hända. Sedan öser jag ur mig ett första utkast, som jag sen arbetar om och arbetar om.

När kliver du upp på morgonen då?

– Vardagar 6.30, helger vid 8-tiden.

På frukostbordet står?

– Surdegsfrallor som maken bakat.

Hur startar du helst dagen?

– Långsamt, med en kopp kaffe och en tidning.

Hur har din research för boken gått till?

– Det mesta av researchen gjorde jag förra sommaren när jag ändå var på Öland i några veckor. Då åkte jag runt och letade platser. Jag har också haft kontakt med poliser, en mäklare och Missing People – men den sortens research går ju att göra via mejl och telefon.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Läser, tittar på teve eller spelar tevespel.

Vad lyssnar du på?

– Ljudböcker och litteraturpoddar. Just nu ”Give Me Your Hand” av Megan Abbott.

Vad läser du?

– Allt, men mest spänning. Just nu ”Alla ljuger” av Camilla Grebe.

Vad tittar du på?

– Det blir mycket krimserier, men jag gillar även drama och historiska serier. Just nu tittar jag på ”Mrs Wilson” på SVT Play.

Den tredje delen i serien ”Ölandsbrotten” kommer nästa år - vad kan du avslöja om den?

– Den kommer att heta Mittlandet, och som märks av namnet spelar Mittlandsskogen en stor roll. Den här gången är det ett gammalt fall som Hanna Duncker och hennes kollegor utreder. Boken utspelar sig i december, cirka fyra månader efter Skuggliljan.

– Det var länge sedan jag var på Öland under vintern. Resan jag hade tänkt göra i vintras blev tyvärr inte av på grund av pandemin, men jag hoppas kunna åka i år istället.

Vilken tid på året gillar du själv bäst?

– Helt klart sommaren, eftersom jag inte är så förtjust i kyla.

Tror du Mittlandet blir den sista romanen i serien?

– Nej, det blir inte den sista boken om Hanna Duncker.

Vad händer i ditt liv den närmaste tiden?

– Efter lanseringen av Skuggliljan ska jag hänga på Öland med familjen. Sen ska vi flytta till en snäppet större lägenhet - så att nyblivna tonåringen får ett eget badrum.

Hur ser en fredagskväll ut hemma hos er?

– Hämtmat och fredagsmys framför en familjefilm - om vi kan enas om en, det skiljer fem år mellan barnen och de har inte direkt samma smak!

Om du får bjuda någon kändis på middag - vem bjuder du?

– I så fall skulle jag bjuda Stephen King på svensk husmanskost - köttbullar, potatismos, brunsås och rårörda lingon – och prata skrivande.

Vad ville du bli som liten?

– Författare.

Vad är det häftigaste du har varit med om?

– Som människa: att träffa barnen för första gången. Som författare: de galna veckorna före släppet av Nattsångaren då agenten ringde och berättade om alla utlandsdealar.

Har du någon dold talang?

– Jag började min kreativa karriär med att komponera för piano.

Vad gör du om tio år?

– Ungefär samma sak som nu hoppas jag.

Avslutningsvis, när kan vi räkna med en filmatisering av Ölandsbrotten?

– Det vore verkligen häftigt att få se Hanna Duncker på skärmen, men när och om det händer har jag ingen aning om.

Fakta

Johanna Mo

Ålder: 45 år.

Yrke: Författare.

Familj: Make och två barn.

Bor: Hammarby sjöstad i Stockholm.

Uppväxt: Lindsdal, Kalmar.

Beskriv dig själv med några ord: Nyfiken och envis.

Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar kalmarposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.