Annons

Förolyckad djurskötare saknade reträttväg visar inspektion

Den 28 augusti inträffade en olycka på Ölands djurpark där en djurskötare stångats av en elandantilop. Djurskötaren avled och nu får djurparken krav från Arbetsmiljöverket. Myndigheten menar att djurskötaren saknade reträttväg ut ur stallet.
Publicerad 4 november 2022
Ölands djurpark
Ölands djurparkFoto: Linus Gunnarsson

Djurparkens egna utredning visade att man ”man arbetade efter uppgjorda rutiner” och att det hela handlade om ett ”mycket snabbt händelseförlopp”.

Arbetsmiljöverket var på djurparken den 25 oktober för att följa upp arbetsplatsolyckan och har nu lämnat ett inspektionsmeddelande.

Annons

Enligt djurparkens skötselinstruktion för savanstallet ska djurvårdaren vid installning ställa sig bakom stalldörren och även ha en möjlig reträttväg. Dessutom ska djurvårdaren ha en kratta eller liknande till hands för att kunna hålla djuren på avstånd.

"Vid arbetsplatsolyckan den 28 augusti 2022 stod en djurvårdare framför stalldörren, delvis utan möjlig reträttväg. Det är oklart om djurvårdaren hade en kratta eller liknande till hands. Således följdes inte den instruktion som ni upprättat”, skriver Arbetsmiljöverket.

Myndigheten har ställt krav på att parken ska vidta åtgärder för att säkerställa att djurvårdarna arbetar enligt de rutiner och instruktioner som man fastslagit.

Djurparken har undersökt arbetsförhållandena vid arbetet med eland, riskbedömt arbetet och vidtagit åtgärder, däribland upprättat skötselinstruktioner. Man har förändrat rutinerna vid stallning och sett över behovet av reträttvägar. Man har däremot inte reviderat och anpassat sin riskbedömning och skötselinstruktion, menar myndigheten.

”Ni ska revidera och anpassa er riskbedömning och skötselinstruktion för savannstallet och då ta hänsyn till den olycka som inträffat och till de djurslag som ni framöver kommer hantera där. Ni ska i övrigt vidta de ytterligare åtgärder, såväl fysiska som organisatoriska, som behövs för att förebygga ohälsa och olycksfall”, skriver Arbetsmiljöverket.

Richard Berglund, driftansvarig på Ölands djurpark, berättar för SVT Nyheter att alla åtgärder redan har genomförts.

– Dokumenten är redan gamla. Vi har byggt om anläggningen och säkerställt att det inte kan hända igen, säger han till SVT.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons