GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Försvarsministern svarar öländska kommunalråden: ”Möjligheter att verka även på Öland ökar”

För två månader sedan skickade Ilko Corkovic och Matilda Wärenfalk, kommunstyrelsens ordföranden i Borgholms respektive Mörbylånga kommun en skrivelse till försvarsminister Peter Hultqvist. Bakgrunden var Rysslands invasion av Ukraina och att det säkerhetspolitiska läget försämrats – inte minst i Östersjön.
Publicerad tisdag 15:44 • Uppdaterad tisdag 16:01
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Linus Gunnarsson

Syftet med skrivelsen var att få svar på frågorna:

• Hur ser regeringen på Ölands militärstrategiska betydelse?

• Vilken hotbild finns mot Öland och hur kan vi möta denna?

Nu har försvarsminister Peter Hultqvist svarat de öländska kommunalråden med ett brev.

Försvarsminister Peter Hultqvist.
Försvarsminister Peter Hultqvist.Foto: Daniel Nilsson Brodén/Mostphotos

Han inleder med att Rysslands agerande har sedan många år bidragit till ett försämrat säkerhetspolitiskt läge i Europa och i Sveriges närområde.

"Mot den bakgrunden genomför Sverige en historisk upprustning av det svenska totalförsvaret. Förvarsbeslutet 2020 lägger fast grunden för denna upprustning. Det utökade ryska invasionen av Ukraina som inleddes i februari har ytterligare försämrat det säkerhetspolitiska läget och innebär än större behov av att upprusta Sveriges försvar”, skriver Peter Hultqvist.

Vidare skriver försvarsministern att försvarsmakten har anpassat sin beredskap och att myndigheten genomför kontinuerlig verksamhet i Östersjön för att värna om Sveriges territoriella integritet. Man har även på regeringens uppdrag utökat övningsverksamheten med andra länder.

”Sverige är en del av en större militärgeografisk helhet. Sydöstra Sverige är ett av flera militärstrategiskt viktiga områden i Sverige. Upprustningen av det svenska försvaret innebär att Försvarsmaktens möjligheter att verka över Sveriges yta ökar. Den innebär också att den fasta militära närvaron ökar runtom landet. Samtidigt kommer inte fredstida militära garnisoner att finnas på alla platser i Sverige. I nuvarande försvarsbeslut finns inte någon etablering av förband på Öland men däremot återfinns tydliga förstärkningar av andra förband i Sydöstra Sverige vilket innebär att Försvarsmaktens möjligheter att vid behov verka även på Öland tydligt ökar.”

Försvarsministern avslutar brevet med att regeringen kommer att inleda överläggningar med försvarsberedningen efter det kommande riksdagsvalet.

”Den diskussionen ska föras utifrån behoven att kunna försvara Sverige mot väpnat angrepp och vårt framtida medlemskap i Nato.”

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.