Från Kosta Boda till Solliden: Fem konstnärer ställer ut glaskonst

Orrefors Kosta Boda kommer tillsammans med fem kända konstnärer pryda Sollidens slottspark med glasskulpturer för att fira Kung Carl XVI Gustafs 50 år på tronen.
Publicerad 6 april 2023
Markus Åkesson, Johan Röing, Åsa Jungnelius, Bertil Vallien och Ellen Ekh Åkesson ställer ut sin konst i slottsparken vid Solliden.
Markus Åkesson, Johan Röing, Åsa Jungnelius, Bertil Vallien och Ellen Ekh Åkesson ställer ut sin konst i slottsparken vid Solliden.Foto: Pressbild

Med anledning av Kungens firande av sina 50 år på tronen ställer Orrefors Kosta Boda tillsammans med fem kända konstnärer ut glaskonst i slottsparken vid Sollidens slott. Utställningen är en fortsättning på den populära utställning med Bertil Valliens glaskonst som visades i parken 2021.

De konstnärer som har valts ut för uppdraget är Bertil Vallien, Åsa Jungnelius, Johan Röing, Ellen Ehk Åkesson och Markus Åkesson.

– Jag tycker att man kan säga att det är ett urval som är representativt för var vi på Orrefors Kosta Boda och svensk glaskonst står idag, säger Maria Lomholt, ansvarig för konstglas vid Orrefors Kosta Boda i ett pressmeddelande.

– Urvalet bygger en brygga mellan generationerna, där Bertil representerar traditionen medan de övriga är konstnärer med vilka vi inlett långsiktiga samarbeten under senare år.

bild 1/5
Bengt Vallien.
Markus Åkesson.
Johan Röing.
Ellen Ekh Åkesson.
Åsa Jungnelius.
Bengt Vallien.
Markus Åkesson.

Det är tredje året i rad som den Engelska Parken förvandlas till konstgalleri under bar himmel. Konceptet har varit mycket uppskattat hos både besökare och Kungafamiljen.

– Johan Röing är en skulptör med otrolig intuitiv förståelse för materialet. Markus Åkesson är en målare som är helt orädd i sitt angreppssätt på glaset, medan Ellen Ehk Åkesson har ett drömskt formspråk, ett känsligt undersökande av ytor som hon tagit med sig från keramiken. Åsa Jungnelius har arbetat med glas från början, och är själv glasblåsare, men också en skulptör som djärvt förenar glas med andra skulpturala material. Tillsammans med Bertil representerar de en otrolig konstnärlig spännvidd, säger Maria Lomholt, säger Maria Lomholt.

– Vi är så glada för samarbetet med Orrefors Kosta Boda som gör att vi nu får en riktigt fin uppföljning på de senaste två årens uppskattade utställningar, säger Carolina Thaysen, verksamhetsansvarig på Sollidens Slott.

Glasskulpturerna visas för allmänheten i parken under sommarsäsongen 2023, från 11 maj till 1 oktober.

”Urvalet bygger en brygga mellan generationerna, där Bertil representerar traditionen medan de övriga är konstnärer med vilka vi inlett långsiktiga samarbeten under senare år.”
Maria Lomholt, ansvarig för konstglas vid Orrefors Kosta Boda.
Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.