Annons

Fullt utvecklad brand på Öland – ladugård med djur i brann ner

Under söndagsmorgonen brann en ladugård i Långlöt på Öland ner. I byggnaden ska uppemot 100 kor funnits. Endast ett fåtal kor hann undan branden.
Efter branden upprättades en anmälan om mordbrand.
Publicerad 1 januari 2023 • Uppdaterad 2 januari 2023
Vid 11.40 var fortfarande räddningstjänst på plats för att släcka rester och riva det som finns kvar av ladugården.
Vid 11.40 var fortfarande räddningstjänst på plats för att släcka rester och riva det som finns kvar av ladugården.Foto: Peter Boström

Vid 07.23 på nyårsdagen fick SOS Alarm ett larm om brand i Långlöt i Borgholms kommun.

Enligt uppgifter från Trygghets- och larmcentralen rör det sig om en fullt utvecklad brand på 20 gånger 40 meter i en ladugård. I ladugården ska ett 80-tal kor befunnit sig.

Annons

Vid 07.40 hade räddningstjänst anlänt till platsen. Vid 08.30 var elva resurser på plats.

Foto: Peter Boström

– Räddningstjänsten kommer låta byggnaden brinna ner och fokusera på att branden inte sprider sig till närliggande byggnader. Branden är kontrollerad och räddningstjänsten bedömer att de kommer vara kvar på platsen i ungefär tre timmar till, säger larmoperatör Jesper Berglund.

Enligt TLC ska inga personskador vara inrapporterade. Strax efter 09 berättade Trygghets-och larmcentralen att veterinär anlänt till platsen.

– Jag har inga uppgifter i nuläget om hur många kor som är kvar i ladugården men ett fåtal ska ha kunnat ta sig ut, säger Jesper Berglund vid 09.30-tiden på söndagsmorgonen.

Foto: Peter Boström

Strax innan klockan 12 var flera poliser och brandmän kvar på platsen. Under förmiddagen har räddningstjänst påbörjat arbetet med att riva resterna av ladugården. Det ska fortfarande brinna i resterna.

Polisen har efter branden upprättat en anmälan om mordbrand, detta för att utreda hur branden startat, som i nuläget är oklart.

Foto: Peter Boström
Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons