Hästjobb i vinterskog
Veden är träd som gallrats för att släppa in mer ljus och på sikt öka den biologiska mångfalden. Med hästarnas hjälp kan stockarna forslas bort utan att marken tar skada som av tunga maskiner. Veden lastas på en timmerdoning, två mindre kälkar sammankopplade efter varandra. De är låga och lätta att lasta. I snön är det mindre friktion och skonsammare för hästarna utan gropar och ojämnheter.
– Folk har svårt att förstå hur stark den nordsvenska brukshästen är, säger Stenne Alskans, som har många års erfarenhet av att arbeta med hästar i skogen. De kan dra 1,5 ton, men man måste ändå alltid noga överväga hur tungt man lastar, och aldrig göra sig ”duktig” på hästens bekostnad.
Att han och hästen Juvel har ett nära samarbete går inte att ta miste på. Medan Stenne lastar veden med hjälp av en timmersax, står Juvel alldeles stilla. Det är en av arbetshästens många viktiga egenskaper.
– Arbetshästarna måste kunna slå ”av och på”. ”Av” medan man lastar och de måste stå stilla, och sen ”på” igen när de ska igång och dra ett fullt lass, förklarar Maria Lindmark.
Marias häst Tingeling är under inkörning, hon är med för att lära sig och behöver inte dra något lass idag. Vissa saker, som att stå stilla, tränar man in, andra egenskaper måste hästarna ha i sig.
– En bra arbetshäst behöver ha en vilja att ta i mer när den känner tyngden av lasset, inte bli skrämd och börja backa, berättar Stenne. Den måste också kunna lära sig att tänka på var lasset är, och inte ta för snäva svängar runt träd och stubbar. Kör man fast är det bara att lasta av och lasta om.
Både Stenne och Maria är utbildade i skogskörning på Wången i Jämtland och med i Föreningen Sveriges Hästkörare. Dagens arbetspass avklaras lugnt och stadigt. Det gäller att passa på medan snön ligger, men blir det barmark görs arbetet ändå, med vagn istället för släde. Hästarna kan göra jobbet i skogen oavsett.