Annons

Helena, 54, har cyklat från Stockholm – är framme på Öland

Helena Löfgren genomför just nu sitt äventyr ”Fyr till fyr - och vägen dit”, och KalmarPosten mötte henne för en pratstund i Kalmar innan hon tog färjan över till Öland.
Publicerad 13 juli 2020
Foto: Agnes Aronsson

Helena Löfgren genomför just nu sitt äventyr ”Fyr till fyr - och vägen dit”. Hon cyklar nämligen från Stockholm, där hon startade den 8 juli och anländer till Långe Erik på Öland den 16 juli, som KalmarPosten tidigare berättat om.

Annons

På vägen gör Helena övernattningsstopp i Trosa, Söderköping, Loftahammar, Oskarshamn och i går, söndag, anlände hon till Kalmar.

– Det har gått bra hittills och är jätteroligt, även om det har varit tufft samtidigt. Men när jag ska sova om kvällarna tänker jag att ”det här får inte ta slut än”. Men det är ju egentligen bara att genomföra fler äventyr efter detta, berättar Helena Löfgren.

I dag valde Helena att ta sovmorgon för att sedan ta cykelfärjan Dessie över till Färjestaden efter lunch. Därefter är planen att cykla till fyrarna Långe Jan på södra Öland och sedan upp till Långe Erik på norra Öland.

Helena Löfgren blickar ut mot Öland.
Helena Löfgren blickar ut mot Öland.Foto: Agnes Aronsson

Var har varit tuffast hittills?

– I lördags tog jag fram pannben, bullar och godis för att orka. Jag ville komma till Oskarshamn för att inte få så lång etapp i går, så då cyklade jag 15 mil. De andra dagarna har jag cyklat åtta, tolv, åtta och en halv och nio mil. I dag blir det fyra och en halv mil, så det blir lite kortare. Nu är tanken att jag ska sova i tält tre nätter på Öland, säger Helena.

Innan du startade din resa tänkte du att ensamheten skulle bli tuffast, hur har det gått med den?

– Jag har inte tänkt så mycket på det. Så fort du stannar är folk vänliga, och jag har inte känt mig så ensam. Det har gått skitbra! Det är inte ensamheten som har varit det svåraste. Det har däremot varit jobbigt för knäna, och jag har lite ont i rumpan.

Ja, hur mår egentligen kroppen efter några dagar på cykel?

– Jag är sliten, för jag är ju inte 20 år längre. Det känns i ryggen också.

Helena visar sitt nedskavda däck efter många timmar på cykel.
Helena visar sitt nedskavda däck efter många timmar på cykel.Foto: Agnes Aronsson

Vad har du gjort under resan förutom att cykla?

Annons

– Jag har ätit mycket - man blir ju konstant hungrig av att cykla, och på kvällarna och under fikapauser har jag försökt socialisera mig och prata med folk jag har träffat.

Något roligt möte?

– En väldigt rolig sak var att jag av en ren slump träffade på en kollega som jag har jobbat som reseledare tillsammans med. Hon och jag skiljdes åt hösten -92 och sprang på varandra i fredags kväll i Loftahammar. Det var så himla trevligt och vi åt middag ihop.

Cykeln som transporterar Helena från Stockholm till Öland, och tillbaka igen.
Cykeln som transporterar Helena från Stockholm till Öland, och tillbaka igen.Foto: Agnes Aronsson

Vad har du fått för respons av de som följer din resa på Facebook och Instagram?

– Jag har fått väldigt mycket positiv respons, och jag trodde absolut inte det på förhand. Jag har ju en förhoppning om att kunna inspirera andra, för vågar jag som är över 50 år anta en sådan här utmaning så kanske det kan peppa andra också. Det behöver ju inte vara Mount Everest man ska bestiga!

Lycka till på resten av cykeläventyret, Helena Löfgren!

Tack o hej! Lycka till Helena!
Tack o hej! Lycka till Helena!Foto: Agnes Aronsson

Namn: Helena Löfgren

Ålder: 54

Bor: Stockholm

Jobbar med: IT på TUI

Familj: Sambo

Intressen: Friluftsliv, cykling, foto och resa

Instagram: @adventurehelena och @hellofgren

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons