Annons

Hon anordnar retreat för cancerdrabbade: ”Behovet är ju enormt”

På norra Öland anordnar Victoria Vestman ett retreat för personer som drabbats av cancer. Målet är att ge personerna verktyg att ta med sig i vardagen och bygga upp en eventuellt dalande självkärlek.
Publicerad 23 april 2023 • Uppdaterad 24 april 2023
Retreat i Marsjö gård.
Retreat i Marsjö gård.Foto: Privat

Victoria Vestman har sedan hon drabbades av cancer för cirka fyra år sedan haft många järn i elden. En drivkraft att göra situationen bättre för henne själv, men kanske främst för andra. Hon startade podden ”Vi ÄR inte cancer” tillsammans med Anna Wahlstam, hon var kraften bakom träningsinitiativet ”Träna för livet” och sedan ett år tillbaka är hon aktuell med att anordna retreats för cancerdrabbade i Marsjö på norra Öland.

– Det är rehabilitering för cancerdrabbade i form av ett återhämtningsretreat. Jag vill bara hjälpa människor, ge kvinnorna den här tiden. Marsjö är en så fantastisk och magisk plats. Jag själv mår bra av att vara här ute och de som lämnar retreatet tycker det också. Vi försöker ge deltagarna verktyg att använda när de kommer tillbaka till sina vanliga liv, säger Victoria Vestman.

Victoria Vestman.
Victoria Vestman.Foto: Privat
Annons

Retreatet beskriver Victoria som återhämtningsdagar. Det innehåller fysisk aktivitet, mindfulness, yoga, lymfhälsa och mat.

– Det finns rehabiliteringar och cancerpatienter erbjuds detta från regionen, men den är fyrkantig. Min tanke är att vara väldigt bred. Jag hoppas deltagarna får svar på deras frågor de har, för efter en behandling har man frågor. Det kan vara allt från rörelse till kost till lymfhälsa. Många gånger handlar det bara om gemenskap – att få träffa andra i en liknande situation. Man behöver inte förklara hela sin resa.

Retreat i Marsjö.
Retreat i Marsjö.Foto: Privat

Det senaste retreatet hölls i slutet av april och Victoria har som mål alla ska ha blivit sedda och lämna med en go känsla i magen.

– Jag vill att de här tre dagarna ska ge dem någonting. Jag har som mål att vi ska kunna ha det här retreatet sju gånger i år, men det beror helt på vad jag lyckas få ihop för sponsring. Min önskan är att få mer sponsring så att deltagarna inte ska behöva betala för detta själva, för har man varit sjukskriven är inte ekonomin så fet. De två retreaten som har varit i år, har varit sponsrade av en och samma man.

.
.Foto: Privat

Än så länge har det näst intill uteslutande varit kvinnliga deltagare på retreatet, men tanken är att alla är välkomna.

– Det är för både kvinnor och män. Senast var det en man som var med och det var fint att få prata med honom och höra hans historia.

– Behovet är ju enormt. Jag får många ansökningar och får ha en väntelista för vi kan bara ta emot sex personer åt gången.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons