Hyresgästföreningen köpte villa till drabbad medlem – flyttade aldrig in

Hyresgästföreningens råd ledde till att en medlem förlorade sitt hyreskontrakt och blev bostadslös. Föreningen köpte en villa för tre miljoner kronor som medlemmen skulle kunna flytta in i – men villan stod tom tills den såldes med förlust. Det rapporterar Hem och Hyra.
Publicerad 28 augusti 2020
Foto: Roland Magnusson / Mostphotos

En hyresgäst på Öland var missnöjd med ventilationen och över mögel i badrummet. Hyresgästen fick då rådet av Hyresgästföreningen att deponera en del av hyran hos länsstyrelsen för att sätta press på hyresvärden.

Hyresvärden var dock inte nöjd över detta och svarade med att säga upp hyresgästens kontrakt då värden ansåg att rätten att deponera hyran missbrukats. Hyresnämnden och hovrätten gick på värdens linje och plötsligt var hyresgästen utan bostad. Detta rapporterar Hem & Hyra.

Efter det köpte Hyresgästföreningens fastighetsbolag 2019 en villa på Öland för 3,05 miljoner kronor. Syftet var att den drabbade hyresgästen skulle kunna flytta in i villan. Dock hittade hyresgästen ett eget boende och flyttade aldrig in i villan. Knappt ett år senare såldes villan för 2.95 miljoner kronor – en förlust på 100 000 kronor. Under tiden stod villan tom.

Efter beslutet från hovrätten har Hyresgästföreningen sett över sina rutiner vid deponering.

– Vi gick ut med en propå till samtliga regioner med att inte rekommendera medlemmar att deponera som huvudregel, säger förbundsjurist Susanna Skogsberg, till Hem & Hyra.

Linus GunnarssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.