Ölänningarna Louis och Alexanders renoveringsresa med i ”Husdrömmar”

För nästa tre år sedan började Louis Palmgren och Alexander Rosengren renoveringen av sitt drömboende – ett 1800-talshus i Lopperstad på Öland. Nu visas deras resa i ”Husdrömmar” på SVT.
– Vi brinner för renovering och bevarande och hyser stor kärlek för den här gården och den här typen av hus. Det vill vi försöka framhäva, säger Alexander.
Publicerad 20 mars 2023 • Uppdaterad 21 mars 2023
Louis, Alexander och sonen Åke.
Louis, Alexander och sonen Åke.Foto: Hedda Ottestam

Under flera års tid har tv-teamet med programledaren Anne Lundberg och arkitekten Gert Wingårdh kommit och hälsat på med jämna mellanrum hos Louis och Alexander och deras renoveringsprojekt – Lopperstad 16. Nu är det äntligen dags att se slutresultatet av produktionen.

– Det är spännande. Vi har själva inte sett slutresultatet så det känns ju jättekul och nervöst, såklart. Man är ju inte van att vara med i TV dagarna i ända liksom, säger Louis.

– I början var man inte införstådd i vad det innebar att vara med i en tv-inspelning, så det fick man lära sig efter hand. Man märker skillnad på sig själv hur man kommit ur sin ”comfort zone” under inspelningens gång, säger Alexander.

De är båda överens om att tre års arbete kommer bli svårt att trycka in på en timmes avsnitt. Men trots det tycker de att den korta timmen kommer bli en fin dokumentation på åren som gått.

– Det är upp till 6000 arbetstimmar som vi lagt ned med familj och vänner. Så man förstår att det bara kommer bli fragment av vissa delar, säger Alexander.

Programmet visades den 21 mars i SVT och går att se i efterhand på SVT Play.

– Det är kul att få visa svenska folket vad vi brinner för. Vi är intresserade av programmet och har tyckt det varit kul att få vara med och påverka vad programmet handlar om. Vi brinner för renovering och bevarande och hyser stor kärlek för den här gården och den här typen av hus. Det vill vi försöka framhäva, säger Alexander.

Lopperstad 16.
Lopperstad 16.Foto: Hedda Ottestam
Hedda OttestamSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.