GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Idag inleds rättegången efter dödsolyckan på Öland: ”Jag kommer yrka på flerårigt fängelsestraff”

I dag, fredag, inleds rättegången i Kalmar tingsrätt mot den 57-årige man som åtalas för att ha kört ihjäl en cyklande mamma och hennes barn sommaren 2020, i Färjestaden på Öland.
Publicerad 12 november 2021
Kalmar tingsrätt/Kjell Janneson. Foto: Hedda Ottestam/Linus Gunnarsson/Eva Almqvist
Kalmar tingsrätt/Kjell Janneson. Foto: Hedda Ottestam/Linus Gunnarsson/Eva Almqvist

– Jag kommer yrka på fängelsestraff på flera år, då det här är väldigt allvarlig brottslighet. Det är två personer som har avlidit, ytterligare någon har blivit skadad och det var fara för ett större antal, säger åklagaren Kjell Janneson.

Enligt åklagaren Kjell Janneson menar försvaret att den åtalade under färden drabbats av en sjukdom som han inte visste om, och att det var anledningen till att han körde på personerna.

– Det har visat sig efteråt att han lidit av epilepsi, men det som gör det lite egenartat är att han själv har berättat för polis att det är ett tillstånd han haft under väldigt lång tid. Han har i vart fall vetat om det sedan 2019 och drabbats av detta flera gånger i veckan, med minnesförlust, synrubbningar och hörselrubbningar, bland annat, säger Kjell Janneson.

Enligt åklagaren har mannen berättat om tillståndet först vid häktningsförhandlingen.

– I vissa förhör har han sagt att det varit längre tid än så. Han slutade i princip köra bil för fyra år sedan på grund av det här. Sedan upptog han bilkörandet bara några månader innan det här hände. Bilen skaffade han i maj 2020. Han har känt till tillståndet men aldrig berättat om det för sjukvården - troligen för att han skulle blivit av med körkortet. Det här är anledningen till att han ska dömas till ansvar, säger Kjell Janneson.

Mannen åtalas nu för grovt vållande till annans död, som har ett minimistraff på ett år fängelse. Han åtalas även för grovt vållande till kroppsskada, grov vårdslöshet i trafik samt framkallande av fara för annan.

– Jag kommer yrka på flerårigt fängelsestraff. Han har dödat två personer, skadat en och det är fem personer som varit i omedelbar fara. Har han känt till sin sjukdom och ändå kört, och att det är därför det blir ett medvetet risktagande. Han nekar till brott - eller bestrider ansvar, som man skulle man säga på juridiskt språk, säger åklagare Kjell Janneson.

Rättegången börjar under fredagen och pågår till onsdag nästa vecka, men kan avslutas redan under tisdagen. Totalt finns nio målsäganden - de två avlidna personerna, en som skadats och fem som utsatts för omedelbar fara. Den avlidna kvinnans mamma har nyligen tillkommit som målsägande.

Hur många års fängelsestraff kommer du yrka på?

– Det vet jag inte. Jag måste få fundera lite mer på det.

LÄS MER HÄR:

Agnes AronssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.