Annons

Inget åtal mot Ölands djurpark – anställd stångades ihjäl

Ett år efter dödsolyckan på Ölands djurpark har åklagare bestämt sig för att lägga ner utredningen, det rapporterar SVT Småland.
Publicerad 1 september 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: Maria Wiell

Den numera nerlagda utredningen visar att den 58-åriga gästarbetande mannen som stångades ihjäl på Ölands djurpark stod på fel plats, det uppger Jan Olin, åklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål för SVT Nyheter Småland.

”Olyckan berodde på att det gjordes avsteg från rutinerna och jag har inte kunnat visa att arbetsgivaren visste om att de här avstegen gjordes”, säger Jan Olin till kanalen.

Annons

Arbetsmiljöverkets utredning av dödsolyckan ledde till åtalsanmälan, vilket betyder att de inte kunde utesluta att brott mot arbetsmiljölagen begåtts. Sedan tidigare har Arbetsmiljöverket kritiserat att arbetaren inte hade någon reträttväg att fly genom vid olyckan.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Kalmarposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons